Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gotovinin odvjetnik

'Imamo presudu koja kaže da je Srbija vodila zločinačku politiku!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Odvjetnik generala Ante Gotovine, Luka Mišetić, kazao je kako je zadovoljan presudom jer je ona potvrdila kako je Srbija u Hrvatskoj vodila zločinačku politiku.

Odvjetnik generala Ante Gotovine pred haškim tribunalom (ICTY) Luka Mišetić izrazio je u utorak zadovoljstvo presudom Međunarodnog suda pravde (ICJ) o hrvatskoj tužbi za genocid protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi jer je je utvrđeno postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje Velike Srbije.

Pročitajte i ovo Filip Zavadlav ima i novog odvjetnika Filip Zavadlav prvi put iznio obranu: "Nisam ubojica. Ja sam samo tamo šetao. Meni treba dati Nobelovu nagradu za mir" Ilustracija, Miroslav Plišo Ne idu u pritvor Zaštitari swingerskog kluba pretukli sina poznatog odvjetnika, napadnuta i vozačica taksija. Pokušali i pucati na policajca, oglasio se otac

"Ovo je veliki uspjeh Hrvatske u tužbi protiv Srbije i srbijanskoj protutužbi jer je ICJ utvrdio postojanje namjere Srbije i vodstva pobunjenih Srba za stvaranje etnički čiste Velike Srbije provodeći progon nesrpskog stanovništva s teritorija Hrvatske", kazao je Mišetić. "Ja sam jako zadovoljan i ovo je jako pozitivan stav Suda u presudi", dodao je Mišetić.

Mišetić, kako je rekao, nije iznenađen činjenicom da nije utvrđen genocid, no utvrđena je odgovornost Srbije za zločinačku politiku i rat 1991.

"Sada imamo međunarodnu presudu koja govori da nisu samo počinjeni zločini na sve strane, već da je na teritoriju Hrvatske Srbija vodila zločinačku politiku", kazao je Mišetić.

S druge strane, istaknuo je, sa strane Hrvatske nije utvrđena zločinačka politika i, osvrnvši se na na akciju Oluja, kazao da " je sud, naravno, potvrdio ono što smo tvrdili cijelo vrijeme, a to je da nije bilo planiranja zločina".

VIDEO Presuda za genocid: Analiza Ivane Petrović

"Za to smo dobili potvrdu i pred ovim sudom", kazao je Mišetić. Za srbijansku protutužbu je kazao da je bila "potpuno neutemeljana" što je danas potvrdio i ICJ.

"Sud niti u Brijunskim transkriptima nije vidio genocidnu namjeru i to dodatno pojačava pravomoćnu presudu ICTY-a u slučaju Gotovine", kazao je Mišetić.

Današnjom presudom priveden je kraju proces koji je pred najvišim UN-ovim sudom 1999. pokrenula Hrvatska optužujući Srbiju da je počinila genocid nad Hrvatima u oružanoj agresiji od 1991. do 1995.

Srbija je u protutužbi iz 2010. optužila je Hrvatsku za genocidnu kampanju u akciji Oluji u ljeto 1995. tvrdeći da je protjerala 250.000 hrvatskih državljana srpske nacionalnosti.

Radi se o drugoj takvoj presudi u povijesti ICJ-a koji je u slučaju tužbe BiH protiv Srbije 2007. utvrdio da se genocid na području Srebrenice dogodio, da Srbija nije počinila genocid, ali je prekršila konvenciju time što da nije spriječila i kaznila počinitelje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene