Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Zaostajemo'

EKONOMSKI ANALITIČAR ZA DNEVNIK NOVE TV Zašto smo tu gdje jesmo?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ekonomski analitičar Luka Brkić za Dnevnik Nove TV dao je svoju ekonomsku prognozu.

Nestabilna politička situacija već tjednima trese Hrvatsku, a sve to utječe i na ekonomiju Lijepe Naše. Ekonomski analitičar Luka Brkić za Dnevnik Nove TV dao je svoju ekonomsku prognozu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Poruka iz Davosa Iz velike multinacionalne kompanije stiglo upozorenje: "Europljani će osjetiti posljedice..." Luka Brkić - 1 Ekonomska analiza novog sukoba Ekonomski analitičar: "Ako sukob eskalira, svakako se treba bojati"

Rast BDP-a naravno ohrabruje međutim možemo li uskoro i bolje i pod kojim uvjetima?

Uvijek je moguće bolje kao što je moguće i gore, ali mi uistinu možemo bolje. Rekao bih da je gotovo prirodna stopa rasta hrvatskog gospodarstva negdje na 2 posto prema tome od 2,7 posto se može bolje, mora se bolje. Nama bi bile razine BDP-a otprilike minimalno na 4 posto minimalno. Samo je pitanje kako. Na ovakav način kako radimo do danas, bez obzira na nove rezultate koji su ohrabrujući, neće se moći doći do tih visina.

Kako bi se politička kriza koja trese Hrvatsku mogla odraziti na kreditni rejting zemlje?

Definitivno negativno, usudio bih se reći i negativnije nego što bi se moglo pretpostaviti vezano uz razinu duga odnosno deficita koji je sada pod kontrolom i bit će pod kontrolom. Naprosto, politički rizici su jedan od sastavnih elemenata analize svake rejting kuće i izuzetno bitno determiniraju konačnu prognozu odnosno konačni rejting pozicioniranja zemlje.

Koje posljedice ova politička situacija može imati za gospodarstvo i investicije?

Ona definitivno blokira procese donošenja odluka, blokira bilo kakvu politiku, bilo kakvo kreiranje politike, poglavito strukturne razvojne politike . To je nešto što bi trebalo prestati i to pod hitno.

Pogled na ljestvicu konkurentnosti nije bajan, zašto smo tu gdje je jesmo? 58. od 61. svjetske ekonomije?

Odgovor je vrlo jednostavan zašto smo tu gdje jesmo. Zbog toga što mi više od 20 godina tehnološki zaostajemo. Hrvatska danas stvara manje dodane vrijednosti nego što je stvarala 1980. godine. S obzirom da je tehnologija odlučujući isključni faktor za konkurentnost odgovor je vrlo jednostavna. Ukupna faktorska produktivnost u Hrvatskoj je sramotno niska u odnosu na sve zemlje pogotovo recimo na Češku koju ste apostrofirali kao razvojno potentnu zemlju.

Vidite li u dosadašnji potezima vladajućih išta što bi nas moglo učiniti konkurentnima?

Ne. Uvažavamo da su oni relativno kratko na vlasti i da još nisu zbog ovih političkih blokada, ali ako me pitate direktno koji su to potezi koji bi obećavali jedan ovakav razvoj onda odgovorno tvrdim da to još do danas nismo vidjeli.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene