Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kriza u Agrokoru

"Sberbank, logično, pokazuje mišiće svojim zahtjevom"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najveći Agrokorov vjerovnik - Sberbank, ne odustaje od svog zahtjeva da se 100 milijuna eura, koji su dali mjesec dana prije aktivacije zakona, tretira kao najstarija tražbina i dođe u prvi isplatni red.

S tim se mora složiti vjerovničko vijeće. Ne pristanu li na to, daljnje Sberbankovo ulaganje u Agrokor je upitno.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna proces nagodbe ide dalje Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio" Slika nije dostupna Odlučno i jasno Jandroković o Agrokoru: ''Ako analiza dokumenata pokaže nešto negativno, onda će netko i odgovarati'

"To je neki pokušaj jačanja mišića što je po mom sudu potpuno razumljivo s obzirom da je to najveći vjerovnik i logično da pokušava tako igrati, da bi uspio u tome trebat će naravno konsenzus svih, što je vjerojatno teško postići i gotovo i nemoguće", smatra ekonomski analitičar Luka Brkić.

Na naše upite tek nekoliko ostalih financijskih vjerovnika nam je odgovorilo da to ne mogu komentirati. Iz ruske banke poručuju i danas da je tih 100 milijuna koje žele zaštiti uloženo u najnepovoljnijem trenutku. To je jučer naglasio i njihov predsjednik uprave.

"To je omogućilo predah, to je omogućilo stabilizaciju poslovanja i u konačnici to je bio prvi korak prema Zakonu koji je danas na snazi", isticao je u četvrtak Mario Henjak, predsjednik Uprave Sberbanka.

Zbog toga što im uvjet nije ispunjen, prvu financijsku injekciju u izvanrednoj upravi su propustili. Upitno je hoće li sudjelovati u slijedećim, a povjerenik za mjesec dana očekuje novih 300 milijuna eura.

"Mi ćemo pozvati više banaka. Sberbanka je sa milijardu i 300 milijuna eura već u Agrokoru kao vjerovnik, to su ogromna sredstva to su čak i za jednu tako veliku banku kao što je Sberbanka, ogromna sredstva", poručio je Vladin povjerenik za Agrokor Ante Raamljak i poručuje da se bez svakog naposljetku može, pa tako i bez Sberbanka.

"Vidjeli ste da je Vladin povjerenik rekao da ima i drugih zainteresiranih investitora i ulagača šaljući neku poruku glavnom vjerovniku da malo ublaži svoje zahtjeve. Ja vjerujem da će se tu postići kompromis", smatra Brkić.

Jer Sberbank povlačenjem iz te priče više gubi nego dobiva, smatra profesor Brkić. Pitanje je zakonitosti takvog zahtjeva. Lex Agrokor prioritet u naplati daje onim ulozima koji su dani za vrijeme izvanredne uprave. Sberbank traži isti tretman za svoj raniji ulog.

"Taj uvjet koji oni postavljaju nije u suprotnosti sa Zakonom, jer to je odluka vjerovničkog vijeća, a ako to prihvati vjerovničko vijeće onda ja tu apsolutno nemam ništa za reći", kaže Ramljak.

No, to bi moglo potaknuti i ostale da dođu s istim zahtjevom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene