Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Fuchs i Lugarić prijavu proslijedili USKOK-u

Nakladnici prijavljeni zbog podmićivanja učitelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Državnom odvjetništvu neslužbeno su nam potvrdili kako se u dvije velike nakladničke kuće provode predistražne radnje zbog sumnji u podmićivanje učitelja kako bi izabrali baš njihov udžbenik.

Pisma nekih nastavnika Državnom su odvjetništvu proslijedili SDP-ova zastupnica Marija Lugarić i ministar obrazovanja Radovan Fuchs. U poslu s udžbenicima godišnje se vrti oko pola milijarde kuna, a ova je godina prelomna jer će se izabrati knjige koje će vrijediti iduće četiri godine.

Pročitajte i ovo Ilustracija zločinačko udruženje Uhićenja u tijeku: Nova akcija USKOK-a i policije Ilustracija A sve zbog "sitne" love Policajac u Vojniću uzeo 60 eura od vozača koji je prebrzo vozio: USKOK podignuo optužnicu protiv obojice

'Kad dobije čovjek ovakva pisma naravno ne može ostati hladan. Ja sam prvo poslala sve u Ministarstvo, a isto tako sam to proslijedila Državnom odvjetništvu, jer ono što se događa u školama je protuzakonito', rekla je Marija Lugarić iz SDP-a. 'Moram reći da mi se sve to poprilično gadi, jer se zapravo jedna od rijetkih časnih profesija u ovom društvu na neki način blati i to od strane onih centara moći, gdje zapravo korupcija caruje', kaže Željko Stipić iz sindikata Preporod.

Anonimno je progovorila učiteljica osnovne škole iz Slavonije i tvrdi da je svakodnevno izložena pritisku nakladnika. 'Iako sam predstavnicima nakladnika u više navrata rekla da sam udžbenik već odabrala i da udžbenici koje zastupaju ne zadovoljavaju moje kriterije kvalitete i da mi ne treba laptop jer ga već imam, maltretiranje ne prestaje', stoji u pismo učiteljice. Veliki pritisak, male plaće, mnogi njezini kolege nisu, kaže, odoljeli, a darovi ove godine navodno još privlačniji.

'Zna se što je promidžba, a što korupcija'

'Osim opreme (laptopi, projektori, televizori, digitalni foto aparati) ove godine dijeli se i gotovina. Na moj odgovor da mi ne treba laptop, predstavnik nakladnika spremno je ponudio 4.000 kn u gotovini', kaže učiteljica. Među najvećim nakladnicima su Školska knjiga i Profil, a oni kažu da ih nitko iz bilo koje državne institucije nije zvao, niti je dolazio. 'Promidžbe je bilo naravno, ali nije bilo ovih radnji o kojima se naveliko priča. Zna se što je promidžba, zna se što je korupcija', rekao je Ivica Prtenjača iz Profila.

'U čitavoj ovoj diskusiji koja se povela po medijima Školska knjiga se ni na koji način ne osjeća prozvanom, niti se prepoznaje, jer mi informacija o takvim djelatnostima koje su se događale, apsolutno nemamo', ističe Maja Brkljačić iz Školske knjige. U sindikatu Preporod znaju za pritiske nakladnika. Željko Stipić nikoga ne proziva, ali napominje, zna se tko nakladnike pušta u škole. 'Velika većina ravnatelja sigurno časno obavlja svoj posao, ali ako ima nepodopština, onda bi trebalo locirati to mjesto gdje se to događa, a to su ravnateljske kancelarije', kaže on.

Ministar Fuchs ne vjeruje da će doći do poništenja odabira udžbenika. 'Ako se utvrdi da je u nekim školama bilo prisile, a imamo nekih dojava da se radi o tome, to će provjeriti prosvjetna inspekcija', istaknuo je Fuchs. Novi zakon o udžbenicima zabranjuje nastavnicima primanje bilo kakvih donacija, ali ujedno je zaoštrio borbu među nakladnicima. Udžbenik koji nastavnici izaberu vrijedi najmanje četiri godine, a svake se godine u tom poslu okrene oko pola milijarde kuna.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene