Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obraćanje hodočasnicima

Ludbreg: Leko pozvao na solidarnost i zajedništvo

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pozdravljajući hodočasnike okupljene danas u Zavjetnoj kapeli Hrvatskoga sabora u Ludbregu, predsjednik Sabora Josip Leko pozvao je na zajednički angažman Crkve i Sabora za obnovu zajedništva hrvatskih građana i solidarnost sa svima potrebitima kojih je, rekao je, u hrvatskom društvu mnogo.

Više od 80 tisuća vjernika okupilo se danas na središnjem misnom slavlju u svetištu Predragocjene Krvi Kristove u Ludbregu obilježavajući na taj način i 500. obljetnicu potvrde euharistijskog čuda pretvaranja vina u svetu krv bulom pape Leona X.

Pročitajte i ovo Ivan Kaštelan Uoči blagdana Velike Gospe VIDEO Tradicionalno hodočašće iz Solina u Sinj: 30 kilometara hodanja izazovnom dionicom na prvu jutarnju misu Misa u Međugorju Veliko okupljanje U Međugorju deseci tisuća vjernika: Hodočasnici iz cijeloga svijeta mole za mir u svijetu

>> Dan sjećanja na žrtve totalitarnih režima: Leko i Matić polažu vijence u Jazovki i Jadovnom

U svom pozdravnom govoru pred okupljenim vjernicima predsjednik Sabora Josip Leko rekao je kako zajednički, u duhu dijaloga, tolerancije i uzajamnog poštovanja, možemo tražiti rješenja za prevladavanje teškoća. U tome nam, rekao je, na prvom mjestu mora biti socijalna sigurnost hrvatskih građana kao i sigurna budućnost generacija koje dolaze, na što Sabor obvezuje i zavjet iz 1739. godine. Pozvao je i na obnovu vrijednosti ljudskog rada, izražavajući vjeru i uvjerenje da u hrvatskom društvu ima snage za prevladavanje vlastitih slabosti i razlika.

Govoreći o zavjetu Hrvatskog sabora iz 1739. godine, prema kojem je i izgrađeno Svetište u Ludbregu prije dvadesetak godina, Leko je rekao kako je Ludbreg uvijek bio mjesto molitve i okupljanja a predstavlja i najčvršću vezu između Crkve i Sabora u Hrvatskoj. Crkva i Sabor su kroz vijekove branili interese hrvatskog naroda i zastupali ga u najboljoj mjeri. Bez obzira na razlike među pojedincima, Ludbreg iz godine u godinu okuplja i ujedinjuje hrvatski narod u snažnoj vjeri mogućnosti ozdravljenja, oporavka i vjere u bolje sutra hrvatskog društva, rekao je predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko.

Misno slavlje predvodio je generalni tajnik Biskupske sinode u Rimu nadbiskup Nikola Eterović, podsjetivši u svojoj propovdjedi da je izgradnja svetišta zavjet Hrvatskog sabora za oslobađanje od kuge koja je harala u Slavoniji i Moslavini u to vrijeme. Nadbiskup ističe da su i današnje molitve vjernika usmjerena na oslobađanje od modernih kuga koje ugrožavaju narodno biće. Među najopasnijim pojavama, po njegovim riječima, je napad na obitelj kao zajednicu muža i žena.

Eterović naglašava da se protuobiteljski mentalitet širi organizirano, ne samo u Hrvatskoj, već i u drugim zemljama. Znakovi toga su neprihvaćanje prirodnog zakona, relativiziranje bračne zajednice, rastava bračnih drugova, promicanje istospolnih zajednica te pobačaj. Nadbiskup kaže da je pitanje zdrave obitelji u Hrvatskoj posebno važno zbog sve manjeg broja Hrvata. Poziva odgovorne, i Crkvu i državu, na stvaranje poticajnih mjera nataliteta i demografske obnove.

U svojoj je propovjedi nadbiskup Eterović također podsjetio na vjekovnu poveznost Crkve u Hrvata i Svete stolice prenoseći vjernicima pozdrave i apostolski blagoslov Svetog oca Franje. Današnjim središnjim misnim slavljem i poslijepodnevnim pobožnostima završava se manifestacija Deset dana Svete nedjelje koja je u Ludbreg dovelo oko 150 tisuća vjernika iz svih krajeva Hrvatske te inozemstva. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene