Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza presude

Lučić: Presuda nije neočekivana; Puhovski: Ona pokazuje 'strašne činjenice'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Povjesničar Lučić izjavio je kako haaška presuda šestorici bosanskohercogovačkih Hrvata nije bila neočekivana, dok za analitičara Puhovskog pokazuje 'strašne činjenice s kojima se Hrvati moraju suočiti'.

Za povjesničara Ivu Lučića presuda u Haagu 'nije neočekivana', dok analitičar Žarko Puhovski smatra kako ona pokazuje 'strašne činjenice' s kojima se Hrvati moraju suočiti.

'Presuda nije bila neočekivana, jer dva od od tri suca Sudskoga vijeća uopće nisu uopće vodili računa o dokazima pa su već unaprijed donijeli presudu', rekao je povjesničar Lučić s Hrvatskoga instituta za povijest.

Ocijenio je kako izdvojeno mišljenje predsjednika Sudskoga vijeća francuskoga suca Jeana Claudea Antonettija pokazuje da je on jedini ušao u bit problema. Lučić smatra kako upravo to ostavlja nadu u povoljan ishod drugostupanjske presude.

Politički analitičar Žarko Puhovski rekao je da je haaška presuda pokazala strašne činjenice koje su se tada događale, a s kojima se Hrvati moraju suočiti i koje se ne smiju zaboraviti.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović CIPEK I PUHOVSKI ZA DNEVNIK.HR Politički analitičari o mogućoj novoj bombi s Pantovčaka: "Možda razlog leži i u ovome" Marina Lovrić Merzel Nakon 10 godina Bivša županica osuđena na šest godina zatvora: Oduzet joj nezakonito stečena imovina

'Obzirom na dosadašnju praksu ne zna se hoće li te vrlo oštre kazne biti potvrđene u žalbenom postupku, no u međuvremenu Hrvatska treba živjeti s presudom zbog vojne intervencije u susjednu državu i time da je projekt Herceg-Bosne osuđen kao projekt nastao na zločinu', ocijenio je Puhovski.

Puhovski smatra da je važno što je presuda donesena nakon što je njemački Bundestag ratificirao hrvatski pristupni ugovor s Europskom unijom.

'Suprotno očekivanjima da će Njemačka najviše poduprijeti ulazak Hrvatske EU, upravo je iz nje dolazilo najviše otpora i kritika, a vjerojatno bi sada Bundestag teže i neugodnije donio tu odluku', dodao je.

Inicijativa mladih za ljudska prava smatra da je presuda, iako nepravomoćna, još jedan u nizu nedvojbenih pokazatelja odgovornosti Republike Hrvatske za brojne zločine počinjene nad nehrvatskim stanovništvom u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1994. godine.

'Pozivamo izvršnu vlast u Hrvatskoj da preuzme odgovornost za politiku koja je dovela do zločina i poduzme konkretne i iskrene korake ka priznavanju žrtava tih zločina', priopćila je Inicijativa. (HINA)
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene