456390
456390
456390
456390
456390

SASTALI SE KUŠČEVIĆ I BANDIĆ Do kraja mjeseca spajaju se podaci katastra i zemljišnih knjiga

  • , 08.11.2016., 15:32
  • Autor:
  • komentara

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, i Lovro Kuščević, ministar graditeljstva, najavili spajanje podataka katastra i zemljišnih knjiga, a do kraja godine trebali bi početi i radovi na izgradnji nove sljemenske žičare.

 
 
 
 
 
Izgradit će se nova sljemenska žičara (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)
Izgradit će se nova sljemenska žičara (Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL)

 Ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Lovro Kuščević u utorak je nakon sastanka sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem najavio kako do kraja studenoga očekuju dovršetak spajanja podataka iz katastra i zemljišne knjige Grada Zagreba, a Bandić je izjavio da bi do kraja godine trebali početi radovi na izgradnji nove sljemenske žičare.

Kuščević je nakon sastanka novinarima rekao da se razgovaralo o zajedničkom informacijskom sustavu zemljišnih knjiga i katastra, te o žičari na Sljemenu i s tim u vezi dva urbanistička plana koje Ministarstvo izrađuje za Zagreb.

"Dovršili smo cijelu Hrvatsku i u tijeku je proces spajanja katastra i Grada Zagreba, gdje očekujemo da ćemo posao dovršiti do kraja mjeseca", istaknuo je Kuščević. Naglasio je veliki značaj zajedničkog informacijskog sustava zemljišnih knjiga i katastra za Hrvatsku, jer se prvi put podaci iz katastra i zemljišnih knjiga objedinjuju u jednu bazu podataka.

Što se tiče sljemenske žičare, Kuščević kaže da se moraju prethodno izraditi dva urbanistička plana. U tijeku je prikupljanje mišljenje, nakon toga kreće javna rasprava, a paralelno s time i procjena utjecaja na okoliš. Najavio je da će dokumentacija biti gotova početkom sljedeće godine.

Bandić je podsjetio da se na tome radi već dvije godine, prvo je trebalo završiti prostorni plan, a sada su u pitanju mišljenja koja su zatražili od nove Vlade jer tehnička Vlada to nije mogla odraditi.

"Čim to bude gotovo krećemo od Mihaljevca do Dolja i od Dolja do zadnje stanice žičare, a druga faza bit će od zadnje stanice žičare do vidikovca", poručio je Bandić. Do kraja godine trebali bi započeti radovi na pruzi Mihaljevac-Dolje i rušenje stupova i žica na postojećoj trasi žičare, a druga faza trebala bi završiti do polovice iduće godine.

Bandić je novinarima rekao da ga je Kuščević informirao o energetskoj učinkovitosti višestambenih objekata zajedničke namjene, kulturnih objekata i svega za što Zagreb može aplicirati na sredstva koja su putem Ministarstva dodijeljena jedinicama lokalne samouprave.

Upitan je li u planu obnova planinarskih domova na Sljemenu, Bandić je odgovorio da su domovi u vlasništvu planinarskih društava koja upravljaju s njima kako mogu i znaju. "Ako se umore od lošeg održavanja i upravljanja, onda će tražiti od Grada podršku da obnovimo domove ili ih predaju Gradu koji će preuzeti i troškove za održavanje", dodao je. (Hina)DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se