Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

Ministar Lovro Kuščević u Dnevniku Nove TV

'Hasanbegović je častan, pošten i vrijedan čovjek'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gost Dnevnika Nove TV bio je ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević.

Iza Vlade je treća sjednica, a već druga afera. Treba li ministar Zlatko Hasanbegović podnijeti ostavku?

Pročitajte i ovo Andrej Plenković u stožeru HDZ-a Objava nakon rezultata Oglasio se Plenković: "Uskoro ćete saznati s kim ćemo imati većinu" Andrej Plenković i Ivan Penava Sporna suradnja Hoće li HDZ-ovci ići na smjenu Plenkovića? "To bi značilo rušenje u paranoidnu desnicu"

'Koliko poznajem kolegu Hasanbegovića on je protiv svih totalitarnih režima. Radi se o časnom, poštenom i vrijednom čovjeku koji je priznat kao stručnjak i mislim da ovo sve ove afere koje mu se lažno inputiraju koriste upravo za to da se skrene pozornost s problema koje je on našao u svom sektoru'.

Vama njegov članak iz mladosti nije sporan? A novine za koje je pisao? NDH?

'Ja zaista nisam čitao njegov članak tako da... Čujem sada da je pisao, on demantira da su to njegovi autorski radovi. Ako nisu autorski radovi ona tu nije ništa sporno'.

Kada ćete Vi dobiti zamjenike i pomoćnike? I tko će ih izabrati?

'Već danas na sjednici Vlade su imenovani određeni zamjenici i pomoćnici. Radi se na tome i mi ćemo vrlo brzo dovršiti taj cijeli proces. Birat će ih ministri na prijedlog Domoljubne koalicije i Mosta'.

Kada ih izabrete, što su prvi koraci?

Prvi koraci su pokrenuti RH. Što se mog resora tiče mi moramo urediti sustav prostornog uređenja i graditeljstva. Moramo praviti kvalitetne prostorno planske podatke i pokrenuti građevinu u RH'.

Nastavljate li s gradnjom POS-ovih stanova?

'Naravno. mi danas imamo 3 programa POS-a koji se provode, no ne treba zaboraviti jedan jako dobar Zakon od prije nekoliko godina. To je Zakon o subvencioniranju kamate na stambene kredite. Naime, samo po tom Zakonu se u dvije godine izgradilo preko 2.000 stanova, a u POS-u koji se provodi 15 godina nešto malo više od 5.000 stanova. Mi sada razmatramo sve modele, izvlačimo najbolje od njih, a imat ćemo i jedan model o kojem ćemo pričati kada bude izglasan proračun.'

Kako teče proces legalizacije?

'Legalizacija je jedan dobar proces koji je započela HDZ-ova Vlada prije 5 godina i evo 4 godine se provodi. Loše što je napravljeno u toj legalizaciji je uvođenje Agencije za ozakonjenje. Mi u HDZ-u smo niz godina upozoravali da to nije dobar potez i mišljenja smo da je bilo bolje ojačati ispostave gradske i županijske na terenu. To se pokazalo, jer gradske i županijske ispostave na terenu rješavaju preko 50 posto slučajeva, dok ovdje u našoj Agenciji, nažalost, prosjek rješavanja je samo oko 35 posto.'

Hoće li biti rušenja?

'Naravno. S rušenjima treba započeti nakon što završimo proces legalizacije. Tu treba napraviti prioritete. Prvo treba ići u rušenje na onim područjima gdje legalizacija nije moguća. Dakle, pomorsko dobro, zaštićene kulturne vrijednosti, prirodne vrijednosti... Ministarstvo radi godišnji plan rušenja i po tome će se i postupati'.

Što ćete vi učiniti kako biste investiorima omogućili jednostvanije ulaganje?

'To je prioritet, da olakšamo ubrzanu izgradnju. Prvo potrebno je urediti sustav. Mi danas imamo prenormiranu RH. Prenormirane zakone, imamo često koliziju zakona i nekad tri zakona reguliraju isti predmet i to nerijetko na razne načine. Također, potrebno je transparentno i brže raditi prostorne i urbanističke planovi i ubrzati proces izdavanja građevinskih dozvola.'

Hoćete li mijenjati zakone?

'Naravno da ćemo mijenjati zakone. Mi već sada imamo spremne izmjene zakona, imamo čak i primjedbe naših prethodnika. Zakon o prostornom uređenju, Zakon o građenju i Zakon o inspekciji.'

Jeste li našli kosture u ormaru ministrice Mrak Taritaš?

'Radi se o jednom prilično uređenom ministarstvu, međutim naravno da iz dana u dan, što se više upoznajemo s radom ministarstva nailazimo na određene probleme. Postoje tu određene stvari koje nisu dobro napravljene, postoje stvari koje su već trebale biti dovršene, poput ZIS-a. Trebao je biti gotov, uveden. Uveden je tek u oko 70 posto naših ispostava. Tu imamo e-dozvolu, koja je u naravi vrlo dobar projekt, međutim rekao bih, u gruboj robau izvedbi i vrlo teško se provodi. Dakle, imamo stvari koje su trebale biti gotove i mi ćemo nastaviti na njima raditi, dovršiti ih i usavršiti kako bi poboljšali naš sustav prostornog uređenja i graditeljstva'.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene