Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lovrin: Imenovanja javnih bilježnika su zakonita

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministrica pravosuđa Ana Lovrin odbacila je danas optužbe o nepotizmu, političkim kriterijima, korupciji i netransparentnosti pri izboru novih 66 javnih bilježnika te ustvrdila da je izbor proveden zakonito.

U tisku je objavljeno da je ministrica Lovrin na nedavnu natječaju za 66 novih javnobilježničkih mjesta gotovo polovicu imenovanih izabrala mimo mišljenja Hrvatske javnobilježničke komore (HJK) i po neujednačenim kriterijima, zbog čega dio nezadovoljnika sumnja da su za izbor bili presudni nepotizam, politički kriteriji, osobne veze i korupcija. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Vrijeme za novu strukturu Iz SOA-e je prije nekoliko godina nestao cijeli sustav za prisluškivanje, ni danas se ne zna gdje je Slika nije dostupna Važnost javnih medija Leko: Demokracija ne djeluje bez istinito informiranih građana

Zbog toga se, piše tisak, očekuju i tužbe Upravnom sudu
protiv Ministarstva pravosuđa.

"Izbor je proveden zakonito", izjavila je ministrica Lovrin za
Hrvatski radio. 

Kazala je da se za 66 mjesta prijavilo oko 230 kandidata te da su svi ispunjavali natječajne uvjete.

Podsjetila je da mišljenje HJK o kandidatima ne obvezuje Ministarstvo pri imenovanju.

"Uvjetno je govoriti o kriterijima koje je imala Komora. Imala ih je isto, tako da je procjenjivala kandidate kao što je to činilo i Ministarstvo", kazala je i ustvrdila da je cijeli postupak proveden zakonito.

Predsjednik HJK-a Ivan Maleković za "Jutarnji list" izjavio je da je Komora svoj dio posla obavila vrlo profesionalno te da stoje iza svojih mišljenja o kandidatima koja su temeljili na kriterijima što ih je prihvatio Upravni odbor Komore. 

Najavio je da će o ministričinim imenovanjima vjerojatno raspravljati nakon polaganja prisege novih javnih bilježnika i nakon pokretanja mogućih upravnih sporova.

Javni bilježnici se imenuju doživotno, kao i suci, a nakon najnovijih imenovanja u Hrvatskoj će raditi 320 javnih bilježnika.

Ministrica Lovrin danas je zanijekala i da joj je premijer Ivo Sanader prijetio ili postavljao ultimatume da u roku od šest mjeseci konačno ostvari znatnije pomake u borbi protiv korupcije i racionalizaciji sudske mreže jer su to problemi koji usporavaju ulazak Hrvatske u EU.

"Da premijer prema meni kao ministrici ne iskazuje povjerenje, ne bi me ni predložio za to mjesto. To je valjda potpuno jasno", kazala je Ana Lovrin, dodavši da su borba protiv korupcije i racionalizacija sudske mreže dio Vladina projekta te da ne ovise samo o njezinu Ministarstvu.

U tisku je jučer objavljeno da je Sanader prije desetak dana, na sastanku vodstva HDZ-a, ministrici pravosuđa nedvosmisleno objavio da ima rok od šest mjeseci u kojem mora provesti sve najnepopularnije i najbolnije poteze nužne za reformu pravosuđa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene