Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lovrin: Broj presuda za korupciju povećan za 120 posto

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Smanjenje broja neriješenih sudskih predmeta za više od pola milijuna, ovršnih za 79 posto, zemljišno-knjižnih za 60 posto, osnovni su pokazatelji da reforma pravosuđa ide u pravom smjeru, a da se dosljedno provodi program suzbijanja korupcije svjedoči 120-postotno povećanje broja presuda za koruptivna djela, izvijestila je ministrica pravosuđa Ana Lovrin.

Iznoseći podatke koji, kako je kazala, potvrđuju dobre rezultate reforme pravosuđa, rekla je da je rok za uknjižbu vlasništva sa 900 dana, od prije dvije godine, smanjen na prosječno 63 dana, da se hipoteka upisuje za sedam dana i da su digitalizirani gotovo svi katastarski podaci, čime je omogućen
internetski uvid u svih 16 milijuna katastarskih čestica.

Pročitajte i ovo Marko Primorac Niže porezno opterećenje Primorac o poreznoj reformi: "Oko 80 posto JLS-ova prirez nije kompenziralo najvišim stopama poreza na dohodak" Slika nije dostupna Riješena polovica predmeta Šimonović: Visoki prekršajni sud smanjio zaostatke za 50 posto

U prilog boljem radu pravosudnih tijela ide jači nadzor nad radom sudske i državnoodvjetničke uprave, kvalitetniji kodeks sudačke i tužiteljske etike, bolji rad pravosudne inspekcije koja je provela 77 nadzora nakon kojih su tri predsjednika suda smijenjena, dva su podnijela ostavke, a četvero ih nije ponovno izabrano, kazala je ministrica.

Istaknula je da su svi suci i državni odvjetnici dostavili
Ministarstvu svoje imovinske kartice, nastavljeno je prebacivanje predmeta s opterećenih na manje opterećene sudove, a i omogućeno je da se suci i bez suglasnosti mogu uputiti na druge sudove udaljene do 50 kilometara.

Ministrica je nahvalila uvođenje jedinstvenog sustava upravljanja sudskim spisima, tzv. e-spis, kojim je, naglasila je, unaprijeđena sudska procedura te omogućen stalni uvid u kolanje sudskih spisa. Najavila je da bi do kraja godine e-spis trebao biti uveden i na Vrhovni i Visoki trgovački sud te županijske sudove u Zagrebu i Puli.

Ustvrdila je da u nešto više od godinu dana provedbe Nacionalnog programa suzbijanja korupcije postignuti rezultati "nisu dovoljni", ali da jesu korak naprijed u borbi protiv korupcije, na što upućuje 120-postotni rast broja presuda za koruptivna kaznena djela i činjenica da su gotovo sve rezultirale bezuvjetnom zatvorskom kaznom.

Dodala je da su pooštrene kazne za primanje i davanje mita, da su povećana proračunska izdvajanja za USKOK i druga tijela nadležna za borbu protiv korupcije i da je izmjenama niza zakona omogućeno da ta tijela učinkovitije djeluju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene