Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ustavni sud usvojio žalbu

Lovrić Merzel izlazi iz pritvora, ali više neće biti županica?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ustavni sud ocijenio je kako su temeljna ljudska prava Lovrić Merzel bila ugrožena, ali je naložio da sudac istrage preispita mogućnost da joj se zabrani rad na mjestu županice.

Ustavni sud je djelomično usvojio tužbu sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel koja se žalila na stalno produljenje istražnog zatvora, odnosno da su joj time povrijeđena ljudska prava i temeljne slobode.

Ustavni suci utvrdili su da produljenje istražnog zatvora za Lovrić Merzel nije bilo 'zakonito' zbog propusta suca istrage i vijeća Županijskog suda. Sudac istrage sada ponovno mora odlučiti o opravdanosti produljenja pritvora za sisačku županicu u odnosu na opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, odnosno utjecaja na svjedoke. Ustavni sud ocijenio je kako nigdje nije bilo navedeno tko su sve svjedoci i koliko ih ima.

Osim toga, treba i preispitati može li se Lovrić Merzel izreći zabrana obnašanja dužnosti županice pa onda ne bi ni bilo opasnosti od ponavljanja kaznenog djela. Naime, Ustavni sud je u obrazloženju naveo kako se protiv nje vodi postupak zbog kaznenog djela koje je počinila upravo kao županica. Ustavni sud ocijenio je da zabrana rada sisačkoj županici ne bi ugrozila sam rad Županije jer postoje njezini zamjenici. 

Pročitajte i ovo Zoran Milanović - 2 Upozorenje Milanoviću Pravni stručnjaci o potezima Ustavnog suda: "Ako se ovakvo ponašanje nastavi, ne bi me čudilo da ponište odluku o datumu izbora" Miroslav Šeparović Zbog interesa javnosti Ustavni sud objavio dokumente sa sjednice na kojoj se odlučivalo o Milanovićevoj kandidaturi

Izbačena iz SDP-a! 'Djela za koja se sumnjiči izazivaju zgražanje i sram'

Marina Lovrić Merzel sumnjiči se da je počinila čak 11 kaznenih djela kojima je Sisačko-moslavačkoj županiji prouzročila štetu od oko 11,2 milijuna kuna, te istovremeno sebi i drugima pribavila znatnu imovinsku korist.

Županica se nalazi u pritvoru od 3. travnja, a posljednji joj je put, zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke, produljen 1. srpnja pa bi do najmanje 1. rujna trebala ostati 'iza rešetaka'. Osim toga, USKOK je 21. srpnja protiv županice proširio optužnicu zbog sumnje da je uzela 100 tisuća eura mita od poduzetnika i vlasnika Soliduma Željka Žužića.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene