Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Traže popust

Lovrić: 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca bez subvencije za prijevoz

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vladinom odlukom o sufinanciranju učeničkog prijevoza nije obuhvaćeno 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca, tako da za njih cijena karte javnog gradskog prijevoza do daljnjega ostaje 120 kuna.

Vladinom odlukom o sufinanciranju učeničkog prijevoza nije obuhvaćeno 40 tisuća zagrebačkih srednjoškolaca, tako da za njih, u iščekivanju očitovanja resornog ministarstva, cijena karte javnog gradskog prijevoza do daljnjega ostaje 120 kuna, upozorio je danas pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić.

Spomenuta Vladina odluka o 75-postotnom subvencioniranju prijevoza srednjoškolaca iz državnog proračuna odnosi se na međumjesni prijevoz i njome nisu obuhvaćene tisuće srednjoškolaca koji stanuju u Zagrebu, a do škole putuju duže od pet kilometara i moraju promijeniti nekoliko prijevoznih sredstava, naglasio je Lovrić na konferenciji za novinare.

Sufinanciranje se, podsjeća, po sadašnjim uputama odnosi samo na one učenike, koji stanuju izvan Zagreba, a takvih je u zagrebačkim školama svega 10 posto. Napominje da pojedini učenici u Zagreba putuju do škole i do 30 kilometara, te da ih sadašnje tumačenje Vladine odluke stavlja u neravnopravan položaj prema učenicima iz Zagrebačke županije kojima bi se prijevoz subvencionirao.

Pročitajte i ovo Zagrebački Jarun Na Dan planeta Zemlje Na Jarun se više ne može automobilom: Dopuštenje imaju samo ove kategorije građana Andrej Plenković Anketa Dnevnika Nove TV Vjerujete li da će s novom Vladom biti bolje? Pogledajte kako ste glasali

>> Vlada: 105 milijuna kuna za sufinanciranje prijevoza srednjoškolaca

Zatraženo očitovanje i dodatne upute Grad Zagreb od Ministarstva obrazovanja do danas nije dobio, kaže Lovrić koji se nada da Vlada nije namjerno izostavila Zagreb, već se radi o stjecaju okolnosti i slučajnosti.

Zahvaljujući gradskoj subvenciji, podsjetio je pročelnik, zagrebački srednjoškolci gradski prijevoz sada plaćaju 120, umjesto 360 kuna. Onima među njima, koji žive na udaljenosti većoj od 5 kilometara od škole, država bi, smatraju u Gradu, trebala subvencionirati 75 posto sadašnje cijene karte (120 kuna). Riječ je o subvencioniranju već subvencionirane karte za što bi iz državnog proračuna trebalo izdvojiti između 15 i 20 milijuna kuna. To, kaže Lovrić, nije ogroman novac, jer četiri puta više Zagreb već izdvaja za svoje srednjoškolce, koji ne plaćaju ekonomsku cijenu karte.

U ime Vijeća učenika Grada Zagreba Matko Orenda istaknuo je kako zagrebački srednjoškolci ne traže potpuno besplatan prijevoz, već da ga Ministarstvo obrazovanja subvencionira u najvećoj mogućoj mjeri.

Vlada je 23. kolovoza donijela odluku o sufinanciranju troškova međumjesnog javnoga i linijskoga prijevoza redovitih učenika srednjih škola u razdoblju od rujna do prosinca 2012.

Pravo na 75-postotno sufinanciranje prijevoza do škole imaju srednjoškolci koji su redovito upisani u školsku godinu 2012./2013., kupuju mjesečne učeničke karte za autobus ili vlak, te kojima je udaljenost od mjesta prebivališta ili boravišta do škole veća od pet kilometara. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene