103506
103506
103506
103506
103506

Lovac ubio albino medvjeda: 'Činilo mi se da je sive boje'

  • , 29.10.2009., 20:17
  • Autor:
  • komentara

Albino medvjed težak 140 kilograma i star deset godina jutros u 5.45 sati odstrijenjen je jednim hicem u vrat u lovištu šuma ličkog sredogorja na planini Resnik. Radi se o vrlo rijetkoj vrsti koja spada u raritet.

 
 
 
 

Ivica Miletić, predsjednik lovačkog društva Cvituša iz Lovinca ustrijelio je jutros albino medvjeda. O kakvoj se životinji radi shvatio je tek kada ju je upucao. 'Bio je cik zore, taman toliko svjetla da mogu pucati i bio je mraz. Vidio sam da se približava medvjed i učinilo mi se da je sive boje. Tek  kada sam ga usmrtio vidio sam da je albino', pojašnjava Miletić koji ističe da je ovo povijesni slučaj. 'Nitko nikada u našim krajevima nije vidio albino medvjeda niti ga odstrijelio', kaže Miletić i naglašava kako je odstrel legalno proveden u sklopu akcijskog plana Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprave za lovstvo.

Na upit bi li ustrijelio medvjeda da je shvatio da je albino, Miletić odgovara kako bi tada, po pravilima lovstva, takva životinja trebala biti izlučena iz lovišta kao netipična. Dodaje kako će albino medvjed biti prepariran te će krasiti prostorije lovačkog društva Cvituš.

'Albino vrste su izuzetno uočljive u prirodi, ovakav medvjed vidi se na kilometar i lov na takvu životinju definitivno ne pobuđuje lovačke strasti. Teško je vjerovati da iskusni lovac ne vidi bijelog medvjeda, ali je jednako teško vjerovati da bi albino mjedvjed dosegnuo težinu od 140 kilograma, a da ga nitko prije nije zamijetio. U legalnost čina nema sumnje, no ja se pitam o etičnosti istog, kaže  voditeljica Centra za ozlijeđene i zaštićene vrste životinja Ingeborg Bata.

 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se