Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nikada prije u našem podneblju

Lovac ubio albino medvjeda: 'Činilo mi se da je sive boje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Albino medvjed težak 140 kilograma i star deset godina jutros u 5.45 sati odstrijenjen je jednim hicem u vrat u lovištu šuma ličkog sredogorja na planini Resnik. Radi se o vrlo rijetkoj vrsti koja spada u raritet.

Ivica Miletić, predsjednik lovačkog društva Cvituša iz Lovinca ustrijelio je jutros albino medvjeda. O kakvoj se životinji radi shvatio je tek kada ju je upucao. 'Bio je cik zore, taman toliko svjetla da mogu pucati i bio je mraz. Vidio sam da se približava medvjed i učinilo mi se da je sive boje. Tek  kada sam ga usmrtio vidio sam da je albino', pojašnjava Miletić koji ističe da je ovo povijesni slučaj. 'Nitko nikada u našim krajevima nije vidio albino medvjeda niti ga odstrijelio', kaže Miletić i naglašava kako je odstrel legalno proveden u sklopu akcijskog plana Ministarstva regionalnog razvoja, šumarstva i vodnog gospodarstva, Uprave za lovstvo.

Pročitajte i ovo Pomahnitali medvjed u Slovačkoj, ilustracija Harao ulicama grada Slovačke vlasti podigle dronove kako bi ubile pomahnitalog medvjeda: Ozlijedio je 10-godišnju djevojčicu i još četvero ljudi Ilustracija šume iz koje su otuđene kamere Slučaj se istražuje Neobična krađa u šumi: Policija šokirana što je lopov otuđio

Na upit bi li ustrijelio medvjeda da je shvatio da je albino, Miletić odgovara kako bi tada, po pravilima lovstva, takva životinja trebala biti izlučena iz lovišta kao netipična. Dodaje kako će albino medvjed biti prepariran te će krasiti prostorije lovačkog društva Cvituš.

'Albino vrste su izuzetno uočljive u prirodi, ovakav medvjed vidi se na kilometar i lov na takvu životinju definitivno ne pobuđuje lovačke strasti. Teško je vjerovati da iskusni lovac ne vidi bijelog medvjeda, ali je jednako teško vjerovati da bi albino mjedvjed dosegnuo težinu od 140 kilograma, a da ga nitko prije nije zamijetio. U legalnost čina nema sumnje, no ja se pitam o etičnosti istog, kaže  voditeljica Centra za ozlijeđene i zaštićene vrste životinja Ingeborg Bata.

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene