Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bili ispod bodovnog praga

Loš početak školske godine: Upisali ih, pa ispisali

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova školska godina nije najbolje počela za 42 učenika srednje škole u Kaštel Štafiliću.

Dan nakon upoznavanja s razrednicom i podjele rasporeda, učenici su saznali da njihov upis nije odobren. Njihovo upisivanje i školovanje zabranilo je Ministarstvo obrazovanja. Problem je nastao zbog upisivanja učenika s manje od 36 bodova, koliko je iznosio upisni prag. Roditelji su već kupili udžbenike, ali i platili upisninu za zanimanje za koje su se htjeli školovati.

Pročitajte i ovo Učionica - 4 traju do 7. srpnja Počele prijave za upis u srednje škole: Prvi dan i odmah problemi Slika nije dostupna za više bodova Ministarstvo objavilo nova pravila: Pogledajte što se mijenja za upis u srednju školu

'Svake godine mi smo upisivali učenike koji su ispod bodovnog praga, ako nisu ugrožavali učenike koji su poviše bodovnog praga ili imaju bodovni prag', rekao je Petar Vrbanić, ravnatelj SŠ Braće Radić.

>> Ministar Jovanović obišao obnovljenu školu Srdoči

'Ostala sam u šoku, jer stvarno ne znamo di ćemo, ako nas ne puste', rekla je jedna od učenica koja je ispisana iz škole.
'Mislila sam da se netko zeza kad su me nazvali, ostala sam u šoku', izjavila je učenica.

I roditelji djele ogorčenje svoje djece. 'Što da kažu, umjesto da se upoznaju s prijateljima oni će kasniti u školu, što će reći', rekao je Joško Doljanin, roditelj. 'Možete misliti kako se osjećao, jučer je tri boje promijenio kad sam mu rekla, morala sam to obzirno napraviti, netko tko ima ovlasti odlučuje o sudbini naše djece', rekla je Silvana Reić, majka učenika.

Roditelji nezadovoljni nedavnom odlukom Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta sastali sa ravnateljem škole Petrom Vrbanićem kako bi razmotrili prevladavanje poteškoća i spriječili mogućnost da učenici ostanu neupisani.

'Ovaj je sastanak organiziran na poticaj roditelja koji su se složili da sutra odu u sjedište splitsko-dalmatinske županije i izvjeste nadležna županijska tijela o novonastalim poteškoćama zbog odluke Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta da se ne dozvoli upis 42 učenika jer nisu ispunili 'bodovnu kvotu' od 36 bodova. Takvu odluku Ministarstva ja sam kao ravnatelj dužan poštivati, ali je smatram ishitrenom", izjavio je Vrbanić.

Pojasnio je da se radi o 42 učenika koji su željeli upisati četvorogodišnje školovanje za zanimanja poljoprivredne struke, kakva su potrebna u Dalmaciji. Ako ih se u tomu spriječi srednja škola 'Braća Radić' u Kaštel Štafiliću će nakon 60 godina postojanja izgubiti učenike za poljoprivredna zanimanja, rekao je.

'Ja sam od Školskog vijeća i od nadležnih županijskih tijela dobio suglasnost za upis ta 42 učenika, bez obzira što oni ne ispunjavaju 'bodovnu kvotu' jer se njihovim upisom ne ugrožava učenike koji imaju bodovnu kvotu, budući da u našoj školi postoji dovoljno mjesta za upis i tih učenika (bez dovoljne bodovne kvote). Njihovi roditelji kupili su knjige, a neki od njih su već bili regulirali i smještaj u đačkom domu. No, prošli petak, 31. kolovoza, u zadnji trenutak pred početak nove školske godine, stigao je dopis Ministarstva kojim se ne odobrava upis ta 42 učenika zbog neispunjavanja bodovne kvote', kazao je Vrbanić.

Ministar obrazovanja, Željko Jovanović zatražit će razrješenje ravnatelja kaštelanske poljoporivredne škole, ali i sankcije za školski odbor, te tamošnje pročelnike za društvene djelatnosti, koja su djeci odobrila upis nezakonito i bez njihove suglasnosti. Djecu su, prema ministrovim riječima - doveli u zabludu i grubo prekršili propise. Iako je nastava počela, zatražit će da se učenicima koji su pokazali interes za strukovne škole odobri izvanredni upis, ali za trogodišnji program.

'Dok sam ja ministar ovo ministarstvo će raditi u skladu sa zakonima i propisima, a svako kršenje će najoštrije sankcionirati. pravila jednako vrijede za sve učenike u svim dijelovima hrvatske i pogodovati ijednom učeniku je krajnje neprimjereno, izjavio je Željko Jovanović, ministar obrazovanja i športa.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene