Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez na bankomatima

Lopovi na Kvarneru postavljaju uređaj koji krade vaš PIN!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Rijeci i na Kvarneru posljednjih se tjedana pojavio uređaj skimer. To je neovlašteno postavljen čitač magnetnih zapisa s mini kamerama za snimanje PIN brojeva. Policija poziva građane da prijave sumnjive bankomate.

Mislili ste da je to bio običan posjet bankomatu, a u stvari su vas pokrali spretni i tehnološki sofisticirani lopovi. 'Rade tako na mjesto gdje se ulaže postave, dodaju odnosno maskiraju svoj čitač kartice i onda obično stave nekakvu malu kameru ili eventualno lažnu odnosno dodatnu tastaturu tako da mogu očitat vaš pin', objašnjava Lucijan Carić, stručnjak za informatičku sigurnost. 'Nakon toga uz pomoć njih naprave lažne kartice i s njima podižu novce s vašeg računa', dodao je Carić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PODIZANJE GOTOVINE Skupo će vas koštati novac na bankomatima drugih banaka: Evo koliko točno iznose naknade Euro na bankomatu PRAĆENJE I KONTROLA CIJENA Jesmo li uspješno završili prelazak na euro? EK objavila izvješće

Prilikom obavljanja transakcije odvojite pola minute vremena i pregledajte bankomat, pogotovo otvor u koji umećete karticu zatim tipkovnicu i neka vam pređe u naviku zaštiti tipkovnicu rukom ili novčanikom prilikom unošenja PIN-a. Zbog velikog protoka ljudi i opuštenosti vrijeme godišnjih odmora idealno je za postavljanje takvih skimming uređaja.

'Pokrivam sa rukom ili novčanikom ili bilo čime pokrivam, da se ne vidi što tipkam', rekao nam je jedan od građana. Ako se šokirate sljedećim računom ne morate paničariti, jer banke vraćaju ukraden novac pa i ako vas lopovi prevare ipak nećete ostati praznog novčanika.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene