Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RH u europskoj mreži

Lonjsko Polje: S radom počeo prvi geomagnetski opservatorij

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U blizini Kratečkoga, sela u Lonjskom polju, počeo je raditi prvi hrvatski geomagnetski opservatorij.

Tako se, rečeno je, Hrvatska uključila u jedinstvenu europsku mrežu razvijenih zemalja koje mjere geomagnetske elemente i pojave na svojemu području. Opservatorij je izgrađen novcem Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta uz potporu Ministarstva kulture.

"Osim za znanstveni rad u našemu Geofizičkom odsjeku, podatcima koje mjeri opservatorij koristit ćemo se za razmjenu s drugim zemljama. Lokacija u Lonjskom polju pokazala se idealnom jer ovdje nema nikakvih utjecaja na magnetsko polje, a isključena je i bilo kakva gradnja u blizini.

Sada je pred nama zadaća da osiguramo financijska sredstva za daljnji rad opservatorija i angažiramo barem jednoga stručnog suradnika", rekla je pročelnica Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta iz Zagreba Zvjezdana Bencetić-Klaić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna OBJAVLJENI DETALJI Širi se zaraza na sisačkom području: Zbog antraksa ograničava se kretanje Parkom prirode Lonjsko polje Dina Ćevid Istraga u tijeku U kontaktu sa zaraženim govedima: "Zarazili su se kožnim antraksom, dobili su antibiotike"

Napaja se solarnim ćelijama

Opservatorij se energijom napaja solarnim ćelijama i kompjutorski je povezan s fakultetskim odsjekom. Instrumenti opservatorija, protonski magnetometar, geomagnetski teodolit, dIdD variometar i drugi predmeti smješteni su u nekoliko stilskih drvenih objekata.

"Sada imamo mogućnost stalno pratiti aktivnosti geomagnetskog polja Zemlje i mjeriti njegove komponente. To je važno ponajprije za navigaciju, a podatci mogu služiti za vojne svrhe, balistiku, telekomunikacije, istraživanje mineralnih sirovina i druge djelatnosti. U europskim zemljama, osim u državama nastalim na području bivše Jugoslavije, ima sličnih opservatoriji i s njima razmjenjujemo podatke. Dosadašnjim probnim radom utvrdili smo da je ova lokacija idealna, da su mjerenja pouzdana i u skladu sa susjednim opservatorijima", rekla je voditeljica projekta Davorka Herak.

Pri izgradnji i uređenju opservatorija PMF je surađivao s upravom Javne ustanove Parka prirode Lonjskog polja, a ravnatelj Goran Gugić izrazio je želju da se angažiranjem stručnog suradnika, koji bi mogao biti i turistički tumač, obilazak opservatorija uključi u turističku ponudu tog parka prirode. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene