Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASTERETILI BI RAD

Zagrebački SDP predlaže smanjenje prireza, evo kome bi uzeli

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački SDP će na sjednici Gradske skupštine 21. ožujka dati amandman kojim će predložiti smanjivanje zagrebačkog prireza s 18 na 16 posto jer smatraju da je struktura zagrebačkog proračuna veoma loša te da se to mora promijeniti tako da se stavi veći teret na imovinu, a rastereti rad.

"Struktura zagrebačkog proračuna je veoma loša. Više od 72 posto prihoda je iz poreza na dohodak i prihoda. Smatramo da se to mora promijeniti i da se treba staviti veći teret na imovinu, a rasteretiti rad", rekao je na konferenciji za novinare tajnik zagrebačkog SDP-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Dominik Etlinger.

Pročitajte i ovo Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?'' Andrej Plenković i Peđa Grbin Rijeke pravde slavile u dvije HDZ nije pobijedio u samo dvije izborne jedinice, pogledajte u kojima je izgubio

Istaknuo je da bi to konkretno značilo godišnju uštedu od 100 do 200 kuna za ljude s prosječnom plaćom u Zagrebu i od 200 do 300 kuna za one s većim plaćama.

"Smanjenjem dva postotna poena prireza rasterećujemo rad, a s druge strane ako bismo povećali dohodovnu stranu što se tiče poreza na imovinu za samo jedan posto, nadoknadili bismo svih tih 90 milijuna kuna gubitka u gradskom proračunu", tvrdi Etlinger.

Radi se, naglasio je, o promjeni koncepta upravljanja u Zagrebu jer se "prema trenutačnom modelu ljudima uzima više, a daje manje". Cilj im je, kaže, postupno smanjivati prirez dok se ne bi prepolovio i tada bi ušteda bila između 800 i 1000 kuna po zaposlenom.

Istaknuvši da Zagreb ima najveći portfelj imovine u Hrvatskoj, a zarađuje veoma malo, naveo je da je na oko 5,3 posto što se tiče udjela prihoda od imovine, dok je Rijeka na 17, što je, poručio je, jedan od dobrih primjera kako treba upravljati imovinom.

I dalje plaćamo odvoz zraka

Vezano za mijenjanje odluke o naplati odvoza otpada u Zagrebu podsjetio je da je Visoki upravni sud srušio dijelove odluke koju je većina u Skupštini donijela.

No, upozorio je, ništa se ne mijenja u modelu naplate. Sve ostaje isto, naplata je i dalje ilegalna i dalje ćemo plaćati odvoz zraka umjesto realno stvorene količine kako nam to zakon nalaže, dakle prema volumenu, kazao je Etlinger.

Rekao je i da, iako načelno podržavaju odluku o obnovi pročelja koja će se također naći na sjednici Skupštine - ona nije dovoljno dobro razrađena. Riječ je o lickanju i ukrašavanju, što podržavamo, ali zašto ne idemo na cijelovito rješenje, odnosno energetsku obnovu?", upitao je.

Odluka SDP-a ovaj tjedan 

Naglasio je da će odluka o SDP-ovom kandidatu za zagrebačkog gradonačelnika biti ovaj tjedan.

Etlinger je istaknuo da kao socijaldemokrati podržavaju svaki napredak i poboljšanje prava nacionalnih manjina, ali da gradonačelnikov prijedlog za promjenu Statuta Grada Zagreba, kojim bi nacionalne manjine dobile svoje zastupnike u Gradskoj skupštini - nije na tom tragu. "Ceste, cijevi, vrtići, škole, kazališta, tramvaji i autobusi nemaju zastavu i nisu obojani nacionalnim bojama. Zanima me što o pojedinim projektima misle građani Zagreba, a pritom mi je posve svejedno koje su nacionalnosti. Svi zastupnici u Skupštini su zastupnici svih građana Zagreba. Previše nepotrebnih društvenih podjela imamo i bez toga", ustvrdio je.

Potpredsjednik zagrebačkog SDP-a Saša Molan izrazio je nezadovoljstvo izdvajanjem Teniskog centra Maksimir iz podružnice Upravljanje sportskim objektima, istaknuvši da se "trebalo uključiti Teniski savez Zagreba u donošenje te odluke.

Nije napravljena niti analiza koja se spominje u materijalima. Nema strategije upravljanja sportskim upravljanja. Bez analiza smjernica i ciljeva, to je neprihvatljiv prijedlog", poručio je.

Komentirajući zakup prostora za školu na Vrbanima, rekao je da SDP inzistira da ako se ide na takav jedan zakup da se unaprijed dogovore određene stvari. Jedna je varijanta da se odmah dogovori cijena i da se u vremenu koje slijedi računa na to da će Grad otkupit taj prostor, a da će te rate koje su plaćene za zakupninu biti uračunate u otkup.

Drugi prijedlog koji zagrebački SDP predlaže je da Grad ide financijskim leasingom preko Zagrebačkog holdinga i da se plati 20 posto učešća, a da onda Holding da deset godina zakupa gradskom uredu za tu školu. "Smisao je da Grad ne plaća dvaput", kazao je Molan. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene