Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2017.

Više Komižana danas živi u Kaliforniji nego na svom otoku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nastavlja se predizborni serijal Nove TV „U vašem gradu“. Naša je ekipa sjela na trajekt i otišla na otok Vis u posjet Komiži.

Jedna od teorija o imenu Komiža govori da je nastalo od riječi Com Issa, što doslovno znači mjesto pokraj Isse. A Issa je stariji grad na Otoku nastao od antičkog naselja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna U VAŠEM GRADU Mladi otišli u Njemačku i Irsku: U ovom gradu niti jedno dijete nije upisano u prvi razred Slika nije dostupna U vašem gradu U nekada kraljevskom gradu ni danas se ne živi loše

Komiža je poznata po svojoj ribarskoj tradiciji, koju su iseljeni Komižani prenijeli i u Sjevernu Ameriku. Prije Drugog svjetskog rata u mjestu je postojalo sedam tvornica za preradu ribe. Toga više nema pa se Komiža zapravo uzda uglavnom u turizam.

Trajekt dva puta dnevno

Više Komižana danas živi u kalifornijskom San Pedru nego na svom otoku. A što ih sve muči, otkrili su našem Mariju Juriću.

Dvije prometne veze otoka Visa sa kopnom su trajekt i katamaran. A trajekt prema Visu plovi dva puta na dan u zimskom razdoblju.

Dok plovi prema Visu i svojem Podhumlju, Petar nam govori i o vječnoj boljki stanovnika otoka.

„Za mlade bi bilo bolje da ima više linija. Meni kao umirovljeniku je mukte ali cijene su visoke za ljude koji nemaju mukte za putovanja“, kaže Petar Ivčević, Podhumlje, Komiža.

"Kaos nas čeka na ljeto"

Dok se sprema za odlazak na more, komiški ribar Frane već razmišlja o kaosu koji ga kaže, čeka na ljeto

„Da imamo malo bolje uvjete ukrcaj iskrcaj ljeti je to nemoguće jednostavno smo zapostavljeni sta se tice tega kako to izgleda? Jedrilice nemamo gdje nego 5 metara za ukrcaj“, kaže Frane Božanić.

Kao rješenje spominjala se gradnja ribarske luke.

U Komiži je nekada živjelo i preko 4.000 stanovnika. Tu je kažu mještani bilo sedam tvornica. No kao i druga brojna mjesta u Hrvatskoj i Komiža se bori sa depopulacijom. Tu živi tek oko tisuću stanovnika.

Što muči stanovnike Komiže pogledajte u videoprilogu.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene