Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPAD POLITIČKOG BRAKA

Most vadi tešku artiljeriju: Smijenjeni ministri idu u izbornu utrku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer Andrej Plenković još ne govori tko će naslijediti smijenjene mostovce, ali neke bivše ministre javno i hvali.

U Hrvatskoj se nastavlja politički obračun. Nakon razilaženja HDZ-a i Mosta, bivši ministri na čelu s Božom Petrovom planiraju izaći na lokalne izbore. Premijer Plenković još ne govori tko će naslijediti smijenjene mostovce, ali neke bivše ministre javno i hvali.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Kriza vlasti Orepić optužuje premijera za uzurpiranje vlasti: "Vlada je nelegalna" Slika nije dostupna Za HNS nema dvojbe Vrdoljak: Glasovat ćemo za opoziv Dalić, Marića i Petrova

S Markova trga - na lokalne liste. Most u politički obračun planira krenuti s bivšim ministrima i državnim tajnicima. "Razmišljamo ozbiljno da izvučemo svu tešku artiljeriju i na lokalne izbore, svo naoružanje koje imamo", kazao je Nikola Grmoja, politički tajnik Mosta.

Političku paljbu na zagrebačkoj listi žele izazvati imenom Slavena Dobrovića, u Splitu bi voljeli vidjeti bivšeg državnog tajnika Antu Čikotića. U Splitsko-dalmatinskoj županiji, uz Miru Bulja, aktivirali bi Ivana Kovačića, a u lovu na glasove Nikoli Grmoji u Dubrovačko-neretvanskoj županiji pomagao bi Božo Petrov.

Osim kritike, o svojim dojučerašnjim partnerima premijer ima i riječi hvale."Ja neću reći ništa loše, surađivali smo odlično. Ivan Kovačić i ja smo jučer 20 minuta razgovarali na telefon prijateljski i zaključili da nema drugoga izlaza", kazao je Andrej Plenković.

No vrata su zatvorena - povjerenje je izdano. "Ja čvrsto držim kormilo u rukama, želim stabilnu zemlju u rukama, želim funkcionalnu Vladu, nikakve krize nema. Idemo dalje." Mostov započeti posao nastavljaju četiri državna tajnika.

Novi državni tajnik u MUP-u Robert Kopal, kako doznajemo, već je obišao prostorije MUP-a, a sam nam je u telefonskom razgovoru poručio da se uvjerio da je situacija pod kontrolom.

Da sve imaju pod kontrolom, bili su uvjereni i mostovci. Planova je bilo puno - od reforme javne uprave... "Toga više ne bi trebalo biti, građani bi trebali doći na jednom mjestu riješiti sve", govorio je Ivan Kovačić 27. prosinca 2016. Potom policije... "Značajan broj ljudi svest ćemo na core business iz policije...", kazao je Vlaho Orepić 29. ožujka 2017. Pa do okoliša i energetike: "Mislim da je dobro biti ambiciozan, jer su to poželjni rezultati i mi to možemo napraviti", rekao je Slaven Dobrović 7. siječnja 2017.

Njihov posao zamjene će teško nastaviti, smatra SDP-ov Peđa Grbin."I svatko tko s njime ulazi u pregovore, te pregovore neće zaključiti jer će čekati da dođe osoba koja ima stvarni mandat za vođenje razgovora, a to je ministar."

Razgovori s HDZ-ovim ministrima nisu dobro išli, tvrdi Grmoja, pa i oko državnih arhiva. Pa prepričava i svoje iskustvo u Ministarstvu kulture. "Ono što mi je bilo nevjerojatno da je ministrica, kad sam ja rekao da ne možemo pristati na neke amandmane HDZ-a izgubila potpuno živce, bacila svoj mobitel, rekla da pregovaram s njenim ljudima iz ureda oko toga." Političkom braku došao je kraj, a prljavo rublje tek se počelo izvlačiti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene