Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Drugi krug

Bandić ili Ostojić: Očekuju se prvi rezultati izbora za gradonačelnika Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 19 sati zatvorena su birališta u Zagrebu gdje se održavao drugi krug izbora za gradonačelnika. Kandidati su bili Milan Bandić i Rajko Ostojić.

Drugi krug izbora za gradonačelnika Zagreba okončan je zatvaranjem birališta u 19 sati. Biračko pravo imalo je nešto više od 680.000 ljudi, koji su mogli birati između kandidata grupe birača Milana Bandića i kandidata koalicije SDP-a, HNS-a, HSU-a, ZS-a, Eko saveza-zelenih te Zelenih zajedno Rajka Ostojića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nekoliko dana prije izbora Stotinjak SDP-ovaca okrenulo leđa stranci, najavili priklanjanje Bandiću Slika nije dostupna O 'najprljavijoj kampanji' Bandić: Ako je Milanović mislio na kampanju SDP-a u Zagrebu, slažem se s njim

>> Zatvorena birališta za lokalne izbore: Počelo prebrojavanje glasova!

Prema informacijama Državnog izbornog povjerenstva, koje će prve nepotpune i neslužbene rezultate početi objavljivati oko 20 sati, do 16 sati na glasovanje za novog zagrebačkog gradonačelnika izašlo je 26,45 posto birača. Odaziv je nešto manji nego u prvom krugu, kada je biračko pravo do 16 sati iskoristilo 30,81 posto građana.

Optimizam u Bandićevom stožeru

U stožeru Milana Bandića vlada optimizam, očekuje se njegov dolazak na Bundek, sve je spremno za slavlje.

Jedan od Bandićevih najbližih suradnika Ivica Lovrić u izjavi za Dnevnik Nove TV rekao je kako očekuje pobjedu. 'Vjerujemo da će se prednost iz prvog kruga realizirati i u drugom i da će Milan Bandić sljedeće četiri godine biti gradonačelnik Zagreba', kazao je.

Na pitanje o poslijeizbornim koalicijama Bandićeve liste u Gradskoj skupštini, Lovrić nije bio određen. 'Lista Milana Bandića je većinska u Gradskoj skupštini i sasvim sisgurno da će ona funkcionirati na suradnji i projektima koje će gradonačelnik predlagati', rekao je.

'Svaka sjednica Gradske skupštine je jevna, vidjet će se tko podržava gradonačelnika, a tko ne', dodao je Lovrić.

Ostojićev zamjenik: Objektivno, zaostatak je velik

U stožeru Rajka Ostojića nema euforije, čini se da su svjesni malih šansi za njegovu pobjedu u srazu s Milanom Bandićem.

Ostojićev kandidat za zamjenika gradonačelnika Igor Rađenović u izjavi za Dnevnik Nove TV priznao je kako su šanse za pobjedu male. 'S obzirom na razliku u prvom krugu šanse su male. U glavnini biračkih mjesta u Centru, prema rezultatima koje zasad imamo, vodimo. Riječ je o nešto boljim rezultatima nego uz prvom krugu. Ali objektivno, zaostatak je velik', rekao je Rađenović.

Na pitanje o greškama koje su dovele do vjerojatnog Ostojićeva poraza, Rađenović kaže da bi mu za analizu trebalo puno više vremena od kratkog televizijskog javljanja. 'SDP ima priliku biti kvalitetna oporba, ima dovoljno kvalitetnih zastupnika u Gradskoj skupštini, na njihovom čelu bit će Davor Bernardić', rekao je još Rađenović.

Bandić: Svima mogu pogledati u oči, ne znam mogu li oni meni

Milan Bandić je jutros glasao među prvima, odmah nakon otvaranja birališta na Peščenici. Tom se prilikom zahvalio svim građanima na podršci. 'Želim se zahvaliti svim Zagrepčankama i Zagrepčanima na podršci svih ovih godina', kazao je Bandić.

Poručio je kako je za Zagreb, ali i za Hrvatsku važno služiti ljudima i okupiti tim ljudi s kompetencijama, bez obzira na boju i dob, kako bi u sinergiji zajedništva radili na boljitku. 'To je ključ svega za ovu napaćenu i krvlju natopljenu zemlju', izjavio je Bandić novinarima nakon glasovanja.

Nije želio komentirati proteklu izbornu kampanju, rekavši da je to 'iza nas'. 'U ponedjeljak je novi radni dan', poručio je Bandić.

Naglasio je kako u 23 godine koliko je u politici nikada nikome nije ni pomislio zlo, a kamoli napravio, te da nikada nije rekao suvišnu riječ. 'A drugima neka je na dušu ako su to činili. Kao što će Sava teći prema Brodu u ponedjeljak, tako ću ih i ja sresti na ulici. Mogu im pogledati u oči, a nisam siguran mogu li svi oni mene. Ali, to je cijena posla. Gledat ću ih uzdignuta čela, a da li će oni pognuti pogled ovisi o njima. Ja ću im opet pružiti ruku', kazao je Bandić.

Ostojić: Izbori su praznik demokracije, ali i radni dan

Rajko Ostojić je prilikom glasovanja izrazio uvjerenje da će odaziv birača biti bolji no što je bio u prvom krugu.

On je, u pratnji supruge, glasovao na biračkom mjestu u mjesnom odboru u Šrapčevoj ulici gdje je novinarima, upitan kakav odaziv očekuje, rekao kako se nada, pa da je čak i uvjeren u bolji odaziv birača u današnjem drugom izbornom krugu.

Ponovio je kako je danas nedjelja, neradni dan, ali da je i radni dan jer su izbori.

'Izbori su praznik demokracije, ali izbori su i radni dan demokracije, dakle dan kada odlučujemo u ovom slučaju o gradu Zagrebu ili o nekoj županiji, o našoj budućnosti, budućnosti nas, i naše djece u sljedeće četiri godine', rekao je Ostojić.

 Najnovije vijesti i istraživanja čitajte na Lokalni izbori 2013

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene