Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Još previše nepoznanica

Lokalni čelnici sumnjičavi prema porezu na nekretnine

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dok se čeka konačno rješenje što će biti s porezom na nekretnine, ministri i dalje ne nude konkretne odgovore i upute građanima, ali ni čelnicima lokalne samouprave. Zbog EU se komunalna naknada mora ukinuti, a ono što će je zamijeniti i dalje nije jasno definirano

Ministar Linić najavio je jedinstvenu poreznu stopu, a konačan iznos ostavio lokalnim vlastima - jer bi u njihove blagajne i trebao ići taj novac. Pojedini gradovi već upozoravaju Vladu - plan Vam nije u redu, neće moći tako.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Oslobađanje od poreza - 3 "Razlika je velika" Kretivni građani traže način da izbjegnu plaćanje jednog poreza: Traže se potvrde liječnika, ali i država ima svoje načine

Porez na nekretnine bit će prihod jedinica lokalne samouprave i kao takav trebao bi pridonijeti decentralizaciji zemlje. Gradonačelnicima i županima će biti prepušteno da odlučuju o domovima zdravlja, vrtićima i školama, ali i o visini poreza kojeg će građanima naplatiti da bi svoje projekte mogli financirati.

I dok bi na početku sve trebalo biti u visinama dosadašnje komunalne naknade, pravi učinci novoga poreza vidjet će se tek kasnije, upozoravaju gradonačelnici velikih gradova.

>> Opačić: Na sastancima užeg kabineta HNS nije prigovarao

U metropoli su nezadovoljni što im država nameće nova pravila igre kroz porez na nekretnine, a da ih ništa nije pitala. 'Stječe se dojam da centralne vlasti kroje gaće lokalnoj samoupravi, a da nisu došle uzeti mjeru. Ne smatraju nas partnerima s kojima trebaju dogovarati i planirati takve aktivnosti, već kao zamorce na kojima treba testirati nešto', kaže pročelnik Ureda za financije Grada Zagreba Slavko Kojić.

Lokalnim vlastima prepušta se nepopularan posao propisivanja visina poreznih olakšica pa time i odluka hoće li biti veći od dosadašnje komunalne naknade.

Na primjeru obiteljskog stana iz Osijeka s komunalnom naknadom od 462 kune, porez može iznositi od 347 do 832 kune. Kod zagrebačkog stana za koji je komunalna naknada 1.151 kunu, grad će odlučiti hoće li uzeti 980 ili maksimalnih 2.354 kune.

Odluka je to koja će izravno utjecati na prihode u lokalnim proračunima već iduće godine. 'Kad su u pitanju jedinice lokalne samouprave, proračuni su već većinom formirani i smatram neozbiljno od svake vlade da donosi odluke koje će stupiti sredinom godine, a govoreći o poreznoj politici ona se uvijek donosi sa 1. siječnja', kaže osječki gradonačelnik Krešimir Bubalo.

Novi porez značio bi i slobodnije upravljanje gradskim novcem. 'Radi se o prihodu koji je opći porezni, znači može se koristiti za bilo koju namjenu koju odredi pojedina općina i grad, a ne kao sada po točno određenim namjenama kao što je to bio slučaj sa komunalnom naknadom', kaže gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Lokalni proračuni uglavnom su mršavi, a porez na nekretnine trebao bi im biti osnovni izvor financiranja jer Vlada najavljuje ukidanje prireza.

Na reforme u Gradskom vijeću Splita nisu spremni. Upućen je apel Vladi da odustane od uvođenja poreza na nekretnine.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene