Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog kraćeg putovanja

Lokalne vlasti traže vraćanje putničkog prometa preko Goričana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici Međimurske županije i lokalnih vlasti susjedne mađarske općine Sumartona i grada Letenya traže da se redefiniranjem međudržavnog ugovora ponovno omogući međunarodni putnički promet preko graničnoga prijelaza Goričana jer sadašnji režim ljudima koji često prelaze granicu produžuje put za dvadesetak kilometara.

Međimurski župan Josip Posavec taj je prijedlog, o kojem su se na nedavnom sastanku dogovorili predstavnici susjednih hrvatskih i mađarskih lokalnih vlasti, uputio Vladi, kaže se u današnjem priopćenju iz Ureda župana. Otvorenjem mosta Mura-Zrinski 20. listopada prošle godine i ukidanjem putničkog prometa preko tada međunarodnoga GP Goričana učinjena je velika šteta vlasnicima gospodarskih objekata i lokalnom stanovništvu iz susjednih mađarskih i hrvatskih općina i gradova koji svaki dan prelaze granicu, a put im je po sadašnjem režimu prijelaza produžen za 20 do 30 kilometara, kaže se u priopćenju.

Pročitajte i ovo Autocesta - 2 Troškovi su znatno smanjeni Otvoren novi izlaz autoceste A1: Trebao bi rasteretiti lokalne ceste od kamionskog prometa Ilustracija Zbog radova Zatvara se dio prometne ulice u Zagrebu: Ovo su obilazni pravci

Osim toga, zbog loše projektiranoga i tehnički slabo izvedenog prijelaza, često se stvaraju gužve, što će posebice doći do izražaja u turističkoj sezoni, kada se očekuje prolazak oko 400 tisuća gostiju, navodi se u priopćenju. Zato je, ističe se, redefiniranje međudržavnog ugovora dviju vlada te omogućavanje putničkog prometa preko staroga GP Goričana rješenje nastalih problema.

Isti će prijedlog mađarskoj Vladi poslati veleposlanik Mađarske u Hrvatskoj Peter Imre Gyorkos, koji je sudjelovao na tom sastanku, održanom u utorak na samome graničnom prijelazu Goričanu. Sudionici radnog sastanka očekuju da će se o prijedlogu raspravljati na zajedničkoj sjednici vlada, najavljenoj za 26. ožujka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene