Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Pronađen nestali zrakoplov, gliserima stižu obitelji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U 09.25 sati podvodne kamere potvrdile su pronalazak nestalog zrakoplova u kojem se nalaze tijela pilota i njegovog učenika, izjavila je glasnogovornica MMPI-ja Marina Halužan. Prema posljednjim informacijama akcija vađenja ostataka počet će kasnije poslijepodne.

Na mjesto pronalaska nestalog zrakoplova krenula su i dva policijska glisera, a prema neslužbenim informacijama u njima su obitelji stradalog hrvatskog pilota Danijela Olekse i njegovog učenika, talijanskog državljanina Alessandra D'Aggata.

Pročitajte i ovo Potraga za tijelom dvogodišnje Danke Ilić - 1 Iz minute u minutu FOTO/VIDEO Ocu osumnjičenog za ubojstvo male Danke određen pritvor, naložena obdukcija umrlog sina: Tijelo ubijene djevojčice traže dronovi Privedeni ubojice Danke Ilić (2) Iz minute u minutu Osumnjičeni za Dankino ubojstvo dovedeni u tužiteljstvo pognutih glava i u lisicama, zgrada pod opsadom policije

Inspektor za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović potvrdio je da je brod HRM-a noćas u 1 sat i 23 minute u moru, na udaljenosti oko 6 nautičkih milja jugozapadno od otočića Mežanj kod Dugog Otoka i dubini od 63 metra, locirao obrise predmeta čija veličina je odgovarala nestalom zrakoplovu.

Zbog toga su rano jutros na mjesto događaja upućeni ronioci iz Maloga Lošinja te podvodna kamera koja je sa specijalnom opremom dopremljena iz Zagreba.

Na temelju signala, lociranog sonarom broda HRM-a čak tri puta, postavljena je plutača na toj lokaciji, a u pretraživanje morskog dna poslana je kamera. Snimke će poslužiti za izradu detaljnog plana izvlačenja.

Iz Pomorske baze Lore krenuli su brodovi 'Faust Vrančić' i 'Cetina' koji bi, uz pomoć ronilaca Bojne za specijalna djelovanja, poslijepodne trebali početi vaditi zrakoplov.

Krizni stožer Obalne straže, ukrcan na brod 'Faust Vrančić', odredit će tijek vađenja zrakoplova nakon dolaska na mjesto nesreće, priopćio je MORH.

Istražitelj za zrakoplovne nesreće Dinko Vodanović kaže da se još ne zna kada će se iz mora početi izvlačiti zrakoplov.

Situacija je teška, jer je zrakoplov pronađen na kritičnoj dubini, rekao je Vodanović, dodavši da su barokomore za ronioce i helikopteri spremni, a odluka o početku akcije izvlačenja upravo se donosi.

Prema njegovim riječima, kako se ne zna uzrok pada, a stradali zrakoplov nema 'crnu kutiju', zrakoplov će se prevesti u hangar i tada postupno napraviti rekonstrukcija leta od početka do pada.

>> Moguće je da posada i zrakoplov nikad ne budu pronađeni?!

Zrakoplov Lufthansine pilotske škole tipa piper 44 nestao je u petak oko 12.30 s radara kontrole zračne plovidbe, a pretpostavlja se da je pao na otvorenom moru južno od Dugog otoka. U njemu su bili 36-godišnji hrvatski pilot Danijel Oleks i talijanski učenik 24-godišnji Alessandro D'Agatta.

MORH: Kronologija potrage za zrakoplovom

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske objavilo je na svojim internetskim stranicama kronologiju potrage za zrakoplovom piperom koji je jutros pronađen na dnu mora kod Dugog otoka.

Nakon dojave Kontrole leta zadarske Zračne luke o nestanku pipera tvrtke Intercocpit 1. kolovoza, Oružane snage Republike Hrvatske odmah su počele potragu za nestalim zrakoplovom.

U 13,30 sati Obalna straža poslala je zrakoplov PC-9 pilatus iz zadarske Zrakoplovne baze. Tijekom prvog pilatusova leta uočena je masna mrlja na površini mora u blizini mjesta gdje je nestao zrakoplov piper.

Toga dana područje kod Dugog otoka nadlijetala su još dva pilatusa, dva air-tractora i helikopter MI-8, no drugih tragova nije bilo.

Ujutro 2. kolovoza potragu je počeo i lovac mina Hrvatske ratne mornarice LM-51 'Korčula'. Morsko dno počelo se pregledavati uz pomoć tegljenog sonara s 'Korčule' od mjesta na kojem je nestao piper 'koncentrično prema van'. Zrakoplovi pilatus cijeli su dan nadlijetali to područje ne bi li se uočio kakav trag koji bi pomogao da se pronađu ostaci zrakoplova i članovi posade.

Tek noćas u 1,15 sati lovac mina 'Korčula' pronašao je ostatke koji bi mogli pripadati piperu. Zahvaljujući specijalnoj podvodnoj kameri Brodarskog instituta u 9,25 sati potvrđeno je da pronađeni ostaci pripadaju nestalom zrakoplovu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene