Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Lobisti žele zakon o lobiranju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatsko društvo lobista s današnjeg je skupa 'Važnost pravnog reguliranja lobiranja u RH' uputilo poziv Vladi i Hrvatskome saboru da prihvatiti inicijativu za uvođenjem registra lobista, uvođenje Kodeksa ponašanja, te uspostavljanje zakonodavnog okvira za lobiranje.

Cilj HDL-a je promovirati lobiranje kao ozbiljnu, legalnu i legitimnu profesiju te zalagati se za regulaciju lobističkog djelovanja uz poštivanje načela transparentnosti i etičnosti, istaknuo je na skupu.

Pročitajte i ovo Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi Ilustracija Kazna prije zločina Zbog drakonskog zakona ljude će moći uhititi i prije nego što počine zločin: "Rezultat bi bio orvelovska noćna mora"

Predsjednik HDL-a Mate Granić istaknuo kako se društvo zalaže za pravnu regulaciju lobista u Hrvatskoj, jer žele pomoći Vladi i Saboru u ostvarivanju strateških ciljeva, ulaska u NATO savez i Europsku uniju. 

'Čvrsto vjerujem da ćemo pridonijeti reformama, gospodarskom razvoju i ulasku Hrvatske u Europsku uniju', rekao je Granić i napomenuo da će HDL uvijek biti 'nevladina, neprofitna i nepolitička udruga'.

Granić smatra kako bi donošenje zakona o lobiranju i uvođenje Registra lobista za lobiranje u Vladi i Saboru bio velik korak naprijed u jačanju profesije i eliminiranju tzv. 'sivog' lobiranja' i 'posredništva'.

Zbog spriječenosti, skupu nije nazočila potpredsjednica Vlade RH Đurđa Adlešič, ali je u svome pismu koje pročitano na skupu, najavila da će Vlada RH još ove godine donijeti zakon o lobiranju kojim bi se propisala pravila igre, a sve kako bi se onemogućilo tzv. posrednike.

Namjera je HDL-a i organizacijom današnjeg skupa da se uspostavom zakonodavnog okvira definiraju različita pitanja poput koga se smatra lobistom, što je sve legitimno lobiranje, koje su sve lobističke aktivnosti dozvoljene, te kakve su sankcije za nedozvoljeno djelovanje.

Na okruglom stolu nastupaju ugledni gosti i stručnjaci iz Hrvatske i Europske unije, a nazočnima se obratio i zamjenik šefa kabineta potpredsjednika EK Siima Kallasa, koji je rekao kako lobiranje ne smatra prljavim poslom, te istaknuo kako su u lobiranju potrebni stručni ljudi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene