Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bravo Slovenci!

ISTRAŽIVAT ĆE JADRAN Gimnazijalci konstruirali mini-podmornicu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Osim istraživanja Jadrana, daleka želja mladih istraživača je da jednom njome ispitaju i olupinu Titanica, objavila je Slovenska televizija.

Učenici jedne ljubljanske gimnazije završili su, nakon više godina rada pod vodstvom svog profesora fizike konstrukciju, istraživačke mini-podmornice koju su testirali u slovenskim vodama nedaleko Pirana.

Pročitajte i ovo Nuklearni projektil, ilustracija "dogodila se anomalija" Ispalili projektil iz nuklearne podmornice pa krivo pogodili! Zoran Janković Velika istraga Pretresi širom Slovenije: Na udaru njihov najpoznatiji gradonačelnik, u sve umiješan i nogometni klub?

Višegodišnji rad istraživačke skupine gimnazije Vič, tijekom kojega su usavršavali svoje znanje iz tehnologije i programiranja, okrunjen je potpunim uspjehom pa se daljinski upravljana podmornica, koju su nazvali Calypso, uspjela spustiti na dno mora, a može izdržati i velike pritiske sve do 1200 metara dubine. Osim istraživanja Jadrana, daleka želja mladih istraživača je da jednom njome ispitaju i olupinu Titanica, objavila je Slovenska televizija.

Upisi u srednju: Povećan broj bodova za natjecanja u znanju

Projektiranje i gradnja prve slovenske istraživačke podmornice trajala je tri godine i u njoj je sudjelovalo više generacija polaznika gimnazije Vič, čiji je prethodni projekt, konstruiranje meteorološke sonde koju su pomoću balona poslali u atmosferu na 25 kilometara visine, također bio uspješan.

Podmornica Calypso sposobna je za istraživanja i prikupljanje podataka 90 posto Jadranskog mora, objavili su slovenski mediji, pa mladi Ljubljančani koji su na gradnju potrošili više desetina tisuća eura svojih sredstava i donacija planiraju njezino iznajmljivanje u znanstvene svrhe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene