Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prazne kuće u opasnosti

Ljetna sezona raj za lopove, kako se zaštititi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I dok se život seli na more, u gradovima ostaju prazne kuće i stanovi, El Dorado za kriminalce.

Istražili smo kako biti korak ispred dosjetljivih pljačkaša koji ordiniraju na kopnu, ali i na moru. Mirna četvrt, dobri susjedi i ništa skupocjeno za ukrasti, građani često misle da lopovima nisu zanmljiva meta. 'Možda to da i je istina, sama činjenica ulaska u vašu intimu, u vaš prostor je dovoljno strašna,' rekao je direktor sektora zaštite, Sokol Marić Security, Ante Perčin. Koliko je ružan osjećaj kada vam se lopov šulja po kući, najbolje zna Božena. U vikendici u Crikvenici već nekoliko godina imaju problema s lopovom koji im redovito pokvari ljetne praznike.

'Taj osjećaj je prestrašan jer to je teror. Vi ste jednostavno ludi već od zaključavanja prozora, vrata. Vi imate osjećaj da vas prati. Jer vi ste u susjednoj sobi, on u drugu sobu ulazi i krade,' rekla je Božena Cerovečki, inače iz Zaprešića. Za odabir stana ili kuće koja će biti njihova meta, lopovi imaju više-manje istu pripremu. 'Provjeri da li su u stanu upaljena svjetla, da li su roletne dulje vrijeme na istim mjestima, je li sandučić pun eventualno pošte, pozove telefonom na koji se obično nitko ne javi i to je dovoljan znak da u stanu nikoga nema i da se može krenuti u akciju,' rekao je Perčin.  Kako biste bili korak ispred lopova, policija savjetuje da dobro obratite pozornost na nepoznate osobe koje susrećete oko vaše kuće ili zgrade.

'Svakako ono što je možda najbolje, upitati ih kako im možete pomoći, to će ih zasigurno zbuniti. Ako vidite da netko vani bezrazložno sjedi u automobilu i čeka, zapišite registracijske oznake, pokušajte što bolje zapisati osobni opis tih osoba,' rekla je Jelena Bikić, glasnogovornica PU zagrebačke. Protuprovalna vrata, alarm, vanjska sirena, kada lopovi to primjete, posao najčešće prebacuju na neki nezaštićeni objekt. Od pomoći su naravno i susjedi. Sve je dobrodošlo za ljeto bez neugodnih iznenađenja.

Pročitajte i ovo Kako se zaštiti od provalnika? (Foto: Dnevnik.hr) Sezona provala i pljački Da vam godišnji odmor ne postane noćna mora: Istražili smo kako se zaštiti Domagoj Mikić o statistici provala u kuće i stanove (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Za kradljivce nema predaha Ovo bi vam moglo uštedjeti poprilično muke i živaca: Stručnjak za sigurnost savjetuje kako ljeti zaštititi dom od lopova

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene