Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sarajevska deklaracija

'Hrvatska je počinila ekonomsku otimačinu'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Srbijanski ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić izjavio je da će Srbija zatražiti da Europska komisija počne pregovore o provedbi Sarajevske deklaracije kako bi se što brže riješilo pitanje izbjeglica u zemljama u regiji, prenijeli su beogradski elektronički mediji.

Ljajić je kazao da taj dokument još nije proveden zbog neriješenih imovinskih prava srpskih izbjeglica iz Hrvatske te da se traži kompromisno rješenje u vezi s njihovim stanarskim pravima, koja također nisu riješena.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bratušek najgora Hrvatski povjerenik najbolje je ocijenjen u EU! Slika nije dostupna Nastavak reforme pravosuđa Josipović i Vandoren o preostalim zadaćama do ulaska u EU

Istaknuvši da je dosad riješeno pitanje konvalidacije radnog staža, dodao je kako očekuje da će EK učiniti pritisak na službeni Zagreb kako bi se nastavili razgovori i pronašlo kompromisno rješenje za pitanje stanarskih prava. Srbijanski povjerenik za izbjeglice Vladimir Cucić kazao je da je Hrvatska nepravedno 'segregirala' svoje građane izbjegle u Srbiju te da zbog toga ne može napredovati prema EU.

Po njegovoj ocjeni, Hrvatska je počinila 'ekonomsku otimačinu', a riječ je o 42 tisuće stanova i pet do šest godina neisplaćivanja mirovina. Sarajevsku deklaraciju potpisale su 2005. tadašnja Srbija i Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Na temelju deklaracije tri su se strane obvezale da će do kraja 2006. preostalim izbjeglicama, koji borave u svakoj od zemalja potpisnica, pružiti trajno rješenje, bilo omogućivanjem brza povratka u matičnu zemlju ili lokalnom integracijom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene