Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nestao stari sjaj

'Lipik je mjesto iz kojeg svi bježe, odlaze dalje'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Još jedan grad grca u problemima, a to je Lipik. Nekada poznato lječilište i odredište brojnih turista Lipik se gotovo dvadeset godina nakon rata suočava s velikim problemima. Simboli grada poput hotela ili ergele lipicanaca, zjape prazni. Turisti su tek u prolasku, a uskoro bi mogli ostati i bez jedinog hotela u gradu.

Grad nekad poznat po lipicancima, staklu i turizmu, danas je daleko od starog sjaja. 'Lipik je sad mjesto iz koga svi bježe, odlaze dalje', rekao nam je Vlado.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Lipicanci ne idu iz Đakova Kosor: Vodit ćemo računa o ponosu svih građana Hrvatske Slika nije dostupna Osuda vladina prijedloga Koordinacija seljačkih udruga protiv pripajanja đakovačke ergele Lipiku

Naći bilo kakav posao prava je sreća. 'Ja imam tu sreću da sam zaposlena, pa ono dobro je, nema baš puno nekih sadržaja', kazala je Snježana.

Usred radnog dana lipičke su ulice prazne. Stariji se sjećaju boljih vremena. 'Življe je bilo, sve puno ljudi, hoteli radili', prisjetio se gospodin Tomo.

>> Pogledajte kako plešu naši prekrasni lipicanci

Nekadašni simbol grada hotel 'Lipa' našao se u velikim problemima, 15-ak zaposlenih plaću nije vidjelo više od 12 mjeseci, a zbog neplaćenih računa sutra im po drugi puta iskuljučuju plin. 'Više nemamo povjerenja u ZRC da će podmiriti svoja dugovanja', rekao je Marijan Pierobon, direktor Komunalca.

Direktorica ovog hotela u državnom vlasništvu svjesna je problema. 'Ovaj čas ja zaista ne mogu ništa učiniti, mi alternativno grijanje nemamo, a ne mogu nikoga prisiljavati jer dobro znam što su dužnici', kazala je Jasminka Stričević, direktorica hotela 'Lipa'.

Nekad prepoznatljiv dio turističke ponude, bili su lipicanci. Od vraćanja iz progonstva, cilj je samo jedan. 'Okreće se cjelokupan ovaj dio prema turizmu, tu je i lječilište Lipik koje ima svoje posjetitelje, a to su i naši ciljani gosti , posebice što se tiče rekreativnog,ali i terapijskog jahanja', rekao je Damir Jakišć, upravielj ergele Lipik. Za grad koji bi uskoro mogao ostati bez jedinog hotela, upravo su lipicanci tračak nade.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene