Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZBOG DUGOVA U ZDRAVSTVU

Bunt protiv novih nameta: "Prvo začepite rupe kroz koje curi naš novac!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga poreznih obveznika "Lipa" u četvrtak se usprotivila prijedlogu Ministarstva zdravstva o povećanju poreza na alkohol, cigarete, kocku i mobitele, istaknuvši kako se radi o novom udaru na standard građana.

"Lipa" se protivi uvođenju bilo kakvih novih poreza, trošarina ili parafiskalnih nameta, uključujući i predložene trošarine na alkohol, cigarete, kocku i mobitele, jer smatra da je porezna presija u Hrvatskoj ionako previsoka, pa Vlada treba razmišljati o tome kako je smanjiti, a ne kako je neopravdano povećati, poručila je udruga u priopćenju.

Pročitajte i ovo Milan Kujundžić (Dnevnik.hr) Prevencija zdravlja ili šverca? Kujundžić o većim cijenama cigareta i alkohola: ''Većina je na povjerenstvu bila za'' Slika nije dostupna Jedina učinkovita mjera Milan Kujundžić: Stopostotno povećanje cijena cigareta i pića smanjuje ulazak djece u svijet pušenja i alkohola

Ministar zdravstva Milan Kujundžić još je prošlog tjedna najavio uvođenje novih trošarina na alkohol, cigarete, kocku i mobitele, koje bi državnoj blagajni trebale donijeti novih tri milijarde kuna, čime bi se pokrili dugovi u sustavu zdravstva.

Takav bi potez predstavljao novi snažan udar na standard građana, jer bi se na taj način građanima iz džepa izbio desetak puta veći iznos od onoga što bi morali dodatno platiti kroz uvođenje predloženog, ali odbačenog poreza na nekretnine, ističe "Lipa".

Udruga smatra da je dug zdravstva jedan od najozbiljnijih fiskalnih izazova u Hrvatskoj i očekuje od ministra Kujundžića da se tom problemu posveti tako da prvo detaljno analizira strukturu rashoda i predloži mjere sanacije i restrukturiranja, kojima bi se prvo "začepile rupe" kroz koje curi novac poreznih obveznika, prije nego što se počne razmišljati o daljnjem povećanju nameta na ionako siromašno i preopterećeno građanstvo.

"Podsjećamo ministra da su nagomilani dugovi u sustavu zdravstva upravo rezultat neprovođenja reformi na koje su se obvezale sve hrvatske Vlade, uključujući i sadašnju, a daljnjim odgađanjem reformi samo se povećavaju gubici u zdravstvenom sustavu", napominje "Lipa". (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene