Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrabri telefon

Kako pomoći djetetu koje trpi vršnjačko nasilje u školi?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nova školska godina počinje za dva dana. Većina školaraca sigurno se raduje, ali ne i oni koji u školi svakodnevno trpe nasilje od svojih vršnjaka. A takvo je svako četvrto dijete. Koliki je problem pokazuje i velik broj poziva Hrabrom telefonu upravo zbog vršnjačkog nasilja.

Tučnjave, prijetnje, izrugivanje - dio su svakodnevice svakog četvrtog hrvatskog školarca. Otac djeteta koje su vršnjaci gušili i tukli drugim roditeljima savjetuje sljedeće. 'Roditelj je taj koji bi morao i trebao stajati iza svog djeteta. Da mu daje savjete, da ga štiti i da u takvim situacijama bude ispred djeteta kao nekakav štit', kaže ovaj tata.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zanimljivi podaci Ministarstvo objavilo tko sve želi cjelodnevnu školu: Iz jedne županije nije stigla niti jedna prijava Cvijeće pred beogradskom školom Nakon pucnjave Fuchs pisao školama zbog masakra u Srbiji: ''Okupite svu djecu u ponedjeljak i prenesite im ove poruke''

Prema podacima Hrabrog telefona oko osam posto učenika su nasilnici, jednako je toliko onih koji su i nasilnici i žrtve, 19 posto samo trpi zlostavljanje, a 65 posto učenika ne sudjeluje u nasilju. Kako bi nasilja bilo manje, sve uključene strane moraju raditi svoj posao.

>> Navala na liniju za roditelje Hrabrog telefona

Žrtve su najčešće djeca koja su po nečemu različita - npr. nose naočale ili se razlikuju po visini, druge su nacionalnosti ili iz obitelji slabijih primanja. Djeca mogu od roditelja ili na radionicama naučiti kako se obraniti od nasilnika.

'Takvu je djecu jako važno educirati kako da se oni obrane, kako da zadrže neki svoj stav, raditi na njihovom samopouzdanju. To se uči, to su vještine kao i svake druge koje se daju naučiti', kaže Hana iz Hrabrog telefona.

Radionice na kojima se uči o nenasilnom rješavanju problema dokazano pomažu. Broj nasilnika i žrtava u takvim školama mnogo je manji.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene