Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP u Tuheljskim toplicama

Linić: Ubijamo se od posla, ali nismo zadovoljni brzinom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vrh SDP-a i članovi Vlade u Tuheljskim toplicama tijekom vikenda će razgovarati o učinjenom u protekloj godini.

Glavni tajnik SDP-a Igor Dragovan izjavio je danas, uoči početka radnog sastanka vrha stranke i članova Vlade u Tuheljskim Toplicama, da će SDP-ovci ovaj vikend razgovarati o onome što je napravljeno u protekloj godini, što je bilo dobro, što treba popraviti ali i što nas čeka iduće godine.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

"Možemo biti zadovoljni onim što smo napravili, naravno da su očekivanja građana još uvijek velika i na nama je da ta očekivanja ispunimo do kraja mandata", rekao je Dragovan. Riječ je, pojasnio je, o uobičajenom radnom sastanku kakav i inače u SDP-u prakticiraju, a odbacio je špekulacije kako bi tema mogli biti i odnosi s koalicijskim partnerom.

Milanović: Znamo kamo idemo, jedino što idemo presporo!

Upitan o nezadovoljstvu nezavisnog saborskog zastupnika s liste SDP-a Josipa Kregara, koji im je zamjerio jer se njegove inicijative ne uvažavaju te najavio da se iz sabornice vraća na Pravni fakultet, Dragovan je rekao kako je za njega Kregar član Kluba SDP-a. "Kao kao što vidite on je ovdje danas s nama, pa ako bude potrebno bit će i to tema", rekao je.

Predsjednik stranke i premijer Zoran Milanović nije se jutros pojavio, očekuje se da će doći tijekom dana.

Kregar u boljoj poziciji

Spomenuti Kregar i sam se osvrnuo na svoju odluku povratka na fakultet i hoće li nešto tražiti od premijera Milanovića.

"Tražiti je teška riječ, reči to je ono što ja mogu. ali molim vas razumte da ja nisam stranački član i da moja riječ ne očekujem bude prihvačena kao nešto što je politika. Meni se čini da vi znate svi znaju kakva je sitacija, nego oni koji su zadovoljni svojim vlastitim učincima. Zato kad pitate, objasnite, mislim da objašnjenje znaju svi", ističe Kregar.

"Nema reformi i to jer ono što mislim da je jedna odd velikih nedostataka. Mislim da bi narod bio spreman odreći se i odreći se trenutnih dobitaka da bi podnio reforme i da želi reforme. Moje mišljenje kada govorim o reformama tiče se reforme političkog sistema jer ako je išta jasno onda je to da u politici stvari ne funkcioniraju i da mi ne samo da imamo ustavnu krizu nego i krizu političog sustava u prvom redu odgovornosti politike za učinjeno", dodaje.

Na pitanje novinara je li njegova odluka konačna, samo je rekao da će biti u puno boljoj, volonterskoj poziciji u Saboru. "Ne znam što bi moja odluka vama značila. Ja se od 1. siječnja vraćam na Faluktet, ostajem saborski zastupnik do daljnjega, ali u puno boljoj poziciji jer onda sam samo volonter koji može otići kad god hoće", ističe.

'Imat ćemo dobar, odnosno odličan program'

Ministra poljoprivrede Jakovinu novinari su upitali oko primjedbi EK na Nacrt hrvatske strategije ruralng razvoja, kako ona nije usvojena te kako nema ni natječaja u 2014. godini i znači li to da će agrar ostati bez 332 milijuna erura?

"Sve što se rekli je laž i neistina. Potpuna neistina, jer službeni dokument ruralnog razvoja nismo mogli uputiti niti je vrijeme da vijeme za upititi Europskoj komisiji jer još nismo donijeli potrebne uredbe na nivou vijeća. U ponedjeljak utorak je Vijeće ministar Bruxellesu na kojem se usvaja reformski paket i uredbe za ruralni razvoj. Tek nakon toga naš program šaljemo na Vladu i na čekiranje EK. Na programu se mjesecima radi. Konzultacije su na tjednoj bazi sa stručnim tijelima komisije i imat ćemo dobar, odnosno odličan program. Od kuda onda ovakve priče?", pita se Jakovina.

Novinari su ga uputili na Božicu Babić te Zajednicu hratskih župana koja se ponudila da će pomoći oko izrade strategije. "Tko, gospodin Tolušić, Galić i ekipa? Dajte nemojte biti smiješni. Neka rade na svojim projektima i neka ostave Ministarstvo da radi odgovoran posao", zaključio je Jakovina.

Linić o 'pljuvačnici'

Ministar financija Slavko Linić osvrnuo se na HDZ-ovo predstavljanje smjernica gospodarskog programa i je li ga to uplašilo.

"Očekivao sam malo ozbiljniji pristup problemu krize u RH tako da moram reći da sam razočaran. Ali to je njihovo pravo da sa takvim pričama pokušavaju dobiti naklonost građana. Tko se kriza u RH ne riješava. Očito da nismo shvatili da je ogroman problem privatni sektor u kojem su oni stvorili naviku da se ne plaća obveze, da se proizvoditi može a da se ne plaća ljudima doprinose da se ne izvršavaju obveze prema dobavljačima i taj dio treba razriješiti i sanirati. Očito da problem sanacije privrede je nešto što traži ozbiljne razgovore", kaže ministar Linić.

"Pljuvačnica koju su oni izmisli je nešto što samo znači da u Hrvatskoj imamo velike podjele bez ozbiljnosti za promjene. To je samo znak da nama predstoje još dvije godine teškog rada da jednostavno trebamo povećati proizvodnju, zaposliti ljude, ali ne samo država nego i privatni sektor. U isto vrijeme ostali su dugovi i deficiti a sve to šteti i privredi i svima nama. To su problemi s kojima će se Vlada baviti", dodaje.

Pola mandata je iza Linića, a novinare je zanimalo kako je on zadovoljan svojim dosadašnjim radom. "Evidentno da ono što smo mi možda mogli više jest ubrzati investicije u javnim tvrtkama koliko god mnogi vele da javne tvrtke nisu riješenje jer su to i javni dugovi mi moramo shvatiti da je Hrvatska malo drugačija od Europe. U RH još uvijek državno vlasništvo i nad HEP-om i nad autocestama, plin, transportom plina, pojedini tvrtkama koje se bave čistim privatnim sektorom", kaže Linić.

"Ubijamo se, radimo na tom poslu i izmišljamo modele kako to riješiti ali nismo zadovoljni brzinom", rekao je dodavši kako treba riješiti dubioze, zaposliti ljude, ponovno vratiti veću proizvodnju, veći izvoz i veću ponudu na domaćem tržištu. "To je posao na kojem će Vlada raditi neprekidno", obećao je.

"Prema tome kad mi govorimo o javnim investicijama u takvim trgovačkim društvima kao što je etrokemija onda moramo shvatiti da to nije javni dug. To je dio realne ekonomije ali nije privatiziran i nije završena privatizacija. Jednostavno u RH su negativna iskustva s privatizacijom, ali njihove investicije nisu državne investicije. Državne investicije su u infrastrukturi, ulaganja u željeznice ali infrastrukturu je javna investicija javni dug ali putnički teretni promet ulaganje u njih nije javni dug. i to je ono što mi moramo shvatiti da u RH moramo pojasniti da moramo provesti privatizaciju i kada ta drušva moraju počnu ozbiljno raditi imat ćemo više zapošljavanje i gospodarski rast. Prema tome u tom dijelu je vrlo jasna poruka trebamo sve što imamo gurnuti prema investicijama, razvoju i zapošljavanju ljudi i u tom dijelu možemo dati veći doprinos", zaključio je ministar Linić.

Leko: Na dobrom smo putu

Predsjednik Sabora Josip Leko na polovici mandata ističe kako se minuli rad ne treba promatrati kroz spektar osobnog zadovoljstva. "Nije stavr u mojem zadovoljstvu već je stvar zadovoljstva onih koji kreiraju politiku i više utječu na mjere poboljšanja stanja u hrvatskom društvu i zato smo se sastali", rekao je Leko.

"Čuli ste već da nismo postigli ono što smo željeli ali moja ocjena je da smo na dobrom putu, da smo napravili dobre pripreme, promjene u temeljima politike i hrvatskog gospodarstva i nadam se daće druga polovina mandata pokazati rezultate", ističe.

Je li se moglo brže, Leko nije htio konkretno komentirati. "To smo već rekli, to je rekao i predsjednik stranke i vlade. Dakle kad vlada koja kreira politiku kad kaže da se moglo brže nemam tu što dodati", poručio je.

Komadina: Oporbe se nitko ne boji

Komentar je dao i Zlatko Komadina, župan primorsko-goranski i bivši ministar. "U okvirima mogućeg, vremena su složena, recesija je zahvatila cijelu Europu, nasljeđe je takvo da od ničega ne možete nešto napraviti, prema tome strpljenja, više uvažavanja, više demokratskog ponašanja i više rada", rekao je.

Jel vrijeme za rekonstrukciju vlade, nije htio komentirati. "To ćete pitati premijera valjda, stručnjaci uvjek mogu sve reći i dobrodošli su ali odluke donosi oni koji su dobili povjerenje građana", naglasio je Komadina.

HDZ-a i njegovih kritika Vladi, kaže, nitko se ne boji. "Oporbe se nikad nitko ne boji. Oni su prije svega neodgovorni ovo što rade u državi. Kad smo mi u oporbi mi smo fini i kulturni, a kad su oni onda imaju rive i skupove, referedume i raznorazne cirkuse", smatra Komadina.

"Ovo što su oni jučer izjavili ja nisam čuo ništa posebno pametnog samo su rekli da neke stvar ne valjaju i da to treba mijenjati a to svi znaju", zaključio je.

Ostojić: Mogli smo negdje biti i brži

Ministar policije Ranko Ostojić zadovoljan je radom svojeg resora i ponavlja kako ga uhićenja u aferi remorker nisu iznenadila. "Ne iz jednostavnog razloga što policija radi svoj posao i to je dobro", rekao je.

U budućnosti, kaže, očekuje razgovor i analize učinjenog posla. "Mislim da je dobro na neki način da porazgovaramo i vidimo što je napravljeno, jesmo li bili na nekim mjestima spori", ističe ostojić. "Što se mene osobno tie mogao bi se složiti da smo u nekim stvarima mogli biti brži", dodao je.

Vrijeme kada je trebalo početi određene poteze i reforme trebalo je biti ranije, kaže ministar Ostojić, a o rekonstrukciji Vlade niti on nije htio govoriti. Za to svi očekuju premijera Zorana Milanovića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene