Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Linić: Ovo nije kraj, ovo je tek početak

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Objavu o spašenom kreditnom rejtingu Republike Hrvatske, komentirao je i ministar financija Slavko Linić.

Revizija naviše prognoze kreditnog rejtinga za Hrvatsku agencije Fitch Ratings potvrda je dobrog rada hrvatske Vlade i povjerenja u njezine planove, izjavio je danas ministar financija Slavko Linić.

Agencija za kreditne rejtinge Fitch Ratings danas je revidirala naviše prognozu za hrvatski kreditni rejting, s negativne na stabilnu, i ujedno potvrdila hrvatski rejting za dugoročno zaduživanje u stranoj valuti na 'BBB-' i u domaćoj valuti na 'BBB'.

'Ta revizija znači da su ocjene kreditnih agencija o radu Vlade u prvih devet mjeseci pozitivne u dijelu, koji se odnosi na štednju, naplatu prihoda, poreznu reformu i rasterećenje privrede te u onome dijelu koji jasno govori da ćemo dio deficita financirati i privatizacijskim prihodima', rekao je Linić.

U nizu loših vijesti, s obzirom na gospodarski pad i pad industrijskih djelatnosti, to je znak da još ima povjerenja u Hrvatsku i one koji njome upravljaju te da se možemo nastaviti boriti onako kako je Vlada predvidjela, kaže Linić.

Fitch je, po njegovom mišljenju, honorirao i program Vlade za smanjenje uvoza. Ustvrdio je da Vlada nosi teret rizika vraćanja inozemnih dugova kao i da je politika Vlade u idućem razdoblju provedba fiskalne odgovornosti. 'To će održavati naš rejting, a napuštanje takva politike značit će pad rejtinga', rekao je Linić.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prvi pozitivni pomak od 2003. Agencija Fitch povećala izglede Hrvatske na "stabilne" Slika nije dostupna Nova pljuska Vladi Fitch snizio hrvatski kreditni rejting, svrstao ga u 'smeće'

>> Konačno dobra vijest: Spašen kreditni rejting Hrvatske!

Dodao je da premijer Milanović inzistira da se proračun za ovu godinu ostvari prema planu, kao i planirane uštede, te da se ministri koji još imaju određenih poteškoća s prekoračenjima u isplatama plaća moraju to uskladiti s programom Vlade.

Kako je kazao, neće biti bitnih promjena u proračunu, a problem ostaje gospodarski pad, koji je rezultat smanjene aktivnosti gospodarstva. U tom smislu, dodao je, Vlada u prvih šest mjeseci iduće godine želi podići državne investicije u energetici, željeznici, vodoopskrbi, sanaciji odlagališta i otpadnih voda. Najavio je i nastavak 'bitke za štednju' i privatizaciju pojedinih djelatnosti i imovine.

Vlada će također, kako je rekao Linić, nastaviti s unapređenjem likvidnosti s ciljem osposobljavanja privatnih investitora i poduzetnika da mogu održavati proizvodnju i zapošljavati, te krenuti u investicije. Na pitanje što očekuje od drugih rejting agencija, izjavio je da pada rejtinga ne bi smjelo biti nakon ovakve ocjene Fitcha.

Na upit kako će konkretno ocjena Fitcha utjecati na kretanje kamatnih stopa, rekao je da su kamate na domaćem tržištu za kratkoročno kreditiranje prihvatljive i kreću se od 2,5 do 4 posto. Kod međunarodnih kredita, dodao je, Vlada ne planira prije ožujka ili travnja izaći na inozemna tržišta, a dotad treba puno učiniti na daljnjim uštedama i podizanju gospodarske i investicijske aktivnosti. U ovom trenutku, kako je rekao, nema potreba za refinanciranjem potreba državnog proračuna.

Linić je pohvalio sindikate za zajedničke napore s Vladom u postizanju dogovora. Shvatili su, kazao je Linić, da i državne službe moraju učiniti sve da uštede uspiju.

'S poslodavcima guramo malo žešće, nemamo potporu, ali promjene u politici naplate pokazuju da Vlada ima odgovorne službe. S druge strane, nije samo riječ o naplati poreza nego i borbi za lojalnu konkurenciju, jer je bitno da sudionici tržišta plaćaju svoje obveze', kaže Linić.

Na opasku da u Fitchovom obrazloženju revizije rejtinga stoji da očekuje od Vlade uštede u javnom sektoru te upitan znači li to samo smanjenje plaća ili i otkaze, Linić je odgovorio da je na prvom mjestu restrukturiranje, ali da će biti i otpuštanja.

Plaće zaposlenih u agencijama i (javnim) trgovačkim društvima spustit će se na razinu onih u javnih službama i državnoj administraciji, dodao je Linić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene