Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Unatoč smanjenju procjene

Linić očekuje rast BDP-a i nakon prognoza EK

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar financija Slavko Linić ostaje čvrsto pri prognozi o rastu bruto domaćeg proizvoda (BDP) u ovoj godini za 0,7 posto, premda je danas Europska komisija smanjila procjene za hrvatsko gospodarstvo.

U proljetnim ekonomskim prognozama za 2013-2014. godinu, Europska komisija procjenjuje da će hrvatski bruto domaći proizvod u ovoj godini pasti 1 posto, dok je u prognozama prije tri mjeseca očekivala pad od 0,4 posto.

Ministar financija Slavko Linić smatra da je ta korekcija prognoze uslijedila zbog loših prognoza za Europu i naše susjedne zemlje.

"Vladine projekcije računaju na značajan učinak državnih investicija, ulaganja u elektroprivredu. Moramo natjerati Inu da napokon počne ulagati u Rijeku i Sisak te bušotine, pripremamo i prve koncesije za plin u Jadranu", kazao je Linić danas u Rijeci na upit novinara.

Istaknuo je također da turizam ima visok potencijal za ulaganja, da predstečajne nagodbe daju rezultate, da je nelikvidnost pala sa 44 na 37 milijardi kuna te da se dugovi dobrim dijelom plaćaju.

>>
Crne prognoze iz Bruxellesa za Hrvatsku!

"Vlada čvrsto ostaje pri svojim prognozama o rastu za 0,7 posto. U prvom kvartalu se vidi da i banke nešto više sredstava daju prema gospodarstvu, a sve to potvrđuje da naš optimizam nije samo pusta želja, nego je temeljen na pretpostavkama o promjenama u 2013. godini. Imamo vlastite snage, a još puno toga treba proizvesti za domaće tržište, tako da kriza u Europi ne bi trebala imati tako jaki udar, kao što prognozira EK", kazao je Linić.

Europska komisija procjenjuje i da bi ove godine prosječna stopa nezaposlenosti mogla dosegnuti 19,1, a iduće godine 20,1 posto.

"Nerealno je govoriti o tome da će biti još veća nezaposlenost", kaže Linić, ističući da je u Hrvatskoj vrlo niska zaposlenost, jer je manje od 1,4 milijuna ljudi koji aktivno rade.

"Vladin će posao biti da investicijama poveća zapošljavanje i u tome se razlikujemo, jer su naše prognoze temeljene na investicijama, a ne na plasmanu roba prema Europi", zaključio je Linić. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić, reporter Dnevnika Nove TV Usporavanje gospodarstva Rastao nam je BDP, ali nije vrijeme za slavlje. Reporter Dnevnika Nove TV analizira: "Jedno je veliko iznenađenje, pred nama bi mogla biti izazovna vremena" Ilustracija Zanimljive brojke Pada li ili raste hrvatsko gospodarstvo? Objavljeni su najnoviji podaci

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene