Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stiže već na proljeće

Linić ne odustaje od poreza na nekretnine, Vlada krenula u kampanju na terenu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na prvoj javnoj raspravi o kontroverznom prijedlogu poreza na nekretnine, ministar financija Slavko Linić najavio je da bi se prijedlog u Saboru trebao naći već na proljeće. HDZ, ali i vladajući HNS, oštro su protiv.

Vlada je krenula u kampanju po hrvatskim gradovima kako bi ih pripremila za porez na nekretnine, koji bi trebao biti donesen već na proljeće. Ministar financija Slavko Linić održao je prvu javnu raspravu u Dubrovniku.

Pročitajte i ovo Zastupnici koji nisu ušli u Sabor Sabor pa pa Njih više nećemo gledati u Saboru: Bili su među najglasnijima, ali sada će rasprave gledati samo na TV-u Marija Selak Raspudić Reforma Hrvatskog sabora Selak Raspudić: "Željezna ograda, simbol HDZ-ove Vlade, stvar je prošlosti"

Cilj rasprave je objašnjavanje svrhe zakona, ali i skupljanje zahtjeva na terenu koji bi se također mogli uvrstiti u prijedlog. Linić ponavlja kako je zakon dobar i ne predstavlja novi porez, već zamjenu za komunalnu naknadu.

>> Porez na nekretnine živi i dalje zahvaljujući HNS-ovim ministrima

I dalje objašnjava kako na nekretnine koje se koriste i koje nisu prazne neće biti dodatnog poreza. 'Zakon je u javnoj raspravi i ministarstvo će ga u konačnoj verziji uputiti u raspravu u ožujku tako da bi u Saboru mogao biti u travnju', rekao je ministar Linić. No, na prazne stanove, one u kojima se ne živi i koji se ne iznajmljuju, porez će biti visok.

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić, inače HNS-ovac, uvjeren je kako bi uz manju stopu poreza mnogi bili motivirani svoje nekretnine staviti u funkciju turizma. 'Jednostavno će broj ljudi koji imaju šansu svoju nekretninu staviti u funkciju biti mnogo veći', kaže.

No, porez na nekretnine i dalje je razlog razmimoilaženja unutar vladajuće koalicije. 'To će gospodin Linić s našim ministrima i saborskim zastupnicima uskladiti na način kako dvije stranke to žele napraviti', rekao je.

 U HNS-ovoj središnjici danas službeno šute, ali poručeno nam je kako se ništa promijenilo nije i kako oni porez na nekretnine podržati neće.

I oporba se oštro protivi najavljenom porezu. 'Mi ćemo biti oštro protiv tog poreza, mislimo da je on agresorski i da će dodatno osiromašiti naše građane', rekao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, upozoravajući na štetnost novog nameta u teškoj gospodarskoj situaciji.

'Možemo imati situaciju da čovjek nema posao, a dnevno ih 700 ostaje bez posla, dakle nema posao, a ima dvije nekretnine koje je naslijedio. Morat će plaćati porez i to će ga dodatno osiromašiti', pojasnio je Karamarko.

Od poreza na nekretnine najviše će koristi imati proračuni lokalnih uprava. 'Do sada su mnoge primjedbe udruge gradova prihvaćene', rekao nam je gradonačelnik Rijeke i predsjednik Udruge gradova Vojko Obersnel.

Ministar Linić nastavlja s uvjeravanjem lokalnih sredina. Nakon Dubrovnika sutra ide u Osijek.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene