Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministri obrazložili

Linić: Bili smo prisiljeni na nepopularne odluke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U radu konvencije Županijske organizacije SDP-a Sisačko-moslavačke županije sudjelovalo je čak šest ministara koji su, svaki iz svoje oblasti, obrazlagali odluke, često nepopularne, koje donosi aktualna vlada.

"Na žalost bili smo prisiljeni na takve mjere, da okrenemo priču, jer pet godina nitko nije mogao kontrolirati potrošnju. Sada zaduživanje dolazi u obzir, ali samo za razvoj, a ne potrošnju", kazao je ministar financija Slavko Linić, koji je napomenuo da nastojanje da opterete one koji imaju više već na početku nailazi na veliki otpor.

"Smanjujemo obaveze gospodarstvu, kako bi potvrdili da se u Hrvatskoj isplati raditi i ulagati. Svaka se zarađena kuna mora ulagati u razvoj, pa smo se tako odrekli i dividende Ine u korist razvoja. Ove ćemo se godine, uz ostalo, baviti i porezom na imovinu. Iz Vlade smo poručili da se ne može opterećivati samo rad, već da teret krize moraju snositi oni koji imaju više. Međutim, već smo na početku naišli na goleme otpore. Konačne će prijedloge predložiti stručnjaci, ali to nas očekuje tek za sedam, osam mjeseci. Smatramo da moramo rasteretiti plaće, a da bogatiji moraju participirati više u punjenju proračuna" , rekao je Linić.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković sjednica Vlade Plenković: "U ponedjeljak nam sjeda 162 milijuna eura, a zatražit ćemo još 822 milijuna eura" Ilustracija od utorka Loše vijesti za vozače, poskupljuje gorivo: Ovo su nove cijene

>> Linić o 'neumskom koridoru': za putnički, ne i za robni prijevoz

U radu izvještajno-tematske konvencije, posvećene zdravstvu, sudjelovali su i stranački dužnosnici i ministri Mirando Mrsić, Gordan Maras, Željko Jovanović, Rajko Ostojić i Arsen Bauk. Nazočnošću u tolikom broju su htjeli, kako su sami izjavili, pružiti potporu i izraziti zahvalnost sisačko-moslavačkoj županici Marini Lovrić-Merzel, koja je bila nositelj SDP-ove liste, za izvanredne rezultate na prošlim parlamentarnim izborima.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić rekao je kako sindikati zamjeraju Vladi da nema socijalnog dijaloga. "Ali socijalni dijalog ne vodi se samo za stolom sa sindikatima, nego u svakom kontaktu s građanima. Ne želimo glavu gurati u pijesak i zaduživati se bez granica", rekao je.

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras izjavio je kako je HDZ u osam godina učinio takvu štetu poduzetništvu i obrtništvu, da se ona neće moći ispraviti u jednom mandatu. Za nove mjere poticanja obrtništva i poduzetništva, kako je rekao, Ministarstvo je primilo čak 8.000 zahtjeva.

Ulaganje u znanje prioritet je ove vlade, rekao je ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović. Zato se, kazao je, više ne smije na državnoj maturi pojaviti pitanje o boji prstena Judite koji, kako je rekao, može biti i plav i crven, ili o Hektorovićevom čamcu, u kojem mogu biti i tri i četiri osobe.

"Znanje je preduvjet našeg izlaska iz krize, ono mora biti svima dostupno uz što manji trošak. Društvo znanja mora biti temeljeno na socijalnoj pravdi," rekao je ministar Jovanović.

Ministar zdravlja, prof. dr. Rajko Ostojić, koji je u Sisak došao neposredno iz Ženeve, gdje kao član sudjeluje na prvom sastanku Izvršnog odbora Svjetske zdravstvene organizacije, govorio je o utjecaju ekonomije na zdravlje, što je, istaknuo je, nedvojbeno uzročno-posljedična veza. Rekonstrukcija zdravstva je samo pitanje novih investicija, zaključio je.

Napomenuvši da je u toj, VI. izbornoj jedinici dobio mandat, kazao je da je njegova obveza da dođe na konvenciju, te da se već sutra vraća u Ženevu. (Hina)

Pratite najnovije vijesti bilo kada, bilo gdje. Pratite nas na Facebooku i Twitteru. Pratite DNEVNIK.hr putem iPhonea i ANDROID mobilnih uređaja.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene