Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne izlazite ako ne morate

Hrvatsku paralizirao snijeg, u Lici nema struje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zbog poledice i niskih temperatura, tramvajski, a posebice autobusni promet usporen je i odvija se otežano na cijelom području Zagreba, izvjestili su iz ZET-a. HAK upozorava na otežane uvjete vožnje u većem dijelu zemlje, a dio Like ostao je bez struje.

Zbog poledice otežan gradski prijevoz

Pročitajte i ovo Autobus Prometa u Splitu Najgora opcija za građane Splitski Promet upozorio gradove i općine: "Ukinut ćemo autobusne linije" Snijeg i led otežavaju povratak kući milijunima Kineza uoči Proljetnog festivala - 4 Ima i poginulih VIDEO/FOTO Ledeni užas u Kini: Tisuće zarobljene u jednom od najvećih prometnih čepova, muškarac danima nije mogao iz vozila

Najviše problema u prometovanju imaju ZET-ovi autobusi, posebice na brdskim linijama. Neke su linije ukinute, a neke voze usporeno otežano i na skraćenim rutama. Neko je vrijeme problema bilo i u tramvajskom prometu zbog nestanka struje, no u međuvremenu su sve linije ponovno uspostavljene.

20-ak Zagrepčana na Traumatologiji

Zbog padova na snijegu i ledu od jutros u 7 sati u zagrebačku Kliniku za traumatologiju javilo se 20-tak ozlijeđenih građana, doznaje se iz te klinike. Najviše je bilo prijeloma i ozljeda ruku i ručnog zgloba, no građani su se javljali i zbog povreda glave, leđa i koljena. Ozljeđeni su u dobi od 20 do 80 godina, doznaje se u Klinici za traumatologiju.

U pogonu 208 ralica

U Zagrebu su tijekom noći i jutra od snijega očiščene sve glavne gradske prometnice, te pristupi bolnicama, školama i državnim institucijama, kažu u Zimskoj službi Zagreb. Trenutno se čiste sporedne gradske ulice, a u pogonu je 208 vozila za posipanje soli i raščišćavanje snijega.

Unatoč snijegu koji je noćas padao, niti jedna ZET-ova tramvajske i autobusne linije nije u prekidu, no promet se odvija otežano i uz odstupanja od reda vožnje, doznaje se od glasnogovornika ZET-a Tomislava Jurića. Iz ZET-a upozoravaju građane da i unatoč tome što je većina stajališta očišćena i posuta solju, budu oprezni prilikom ulaska i izlaska iz vozila.

Lika: Područje Lovinca bez struje

Ledena kiša i niske temperature prouzročile su kvarove na elektro-vodovima i dalekovodima u Lici gdje su mnoga naselja ostala bez struje na području općine Lovinac, Medak, Mogorić, Brušane, Mazin te područje Zrmanje, izvijestili su u dispečerskom centru 'Elektrolike' u Gospiću.

Iz Hrvatske elektroprivrede su potvrdili da je bez struje ostalo oko tisuću domaćinstava na području Lovinca i da će tu situaciju danas nastojati sanirati terenske ekipe jer sinoć zbog velike hladnoće i leda za to nije bilo mogućnosti. Iz HEP-a navode da drugih većih kvarova i nestanka struje u Hrvatskoj zbog vremenskih nepogoda nije bilo. Na terenu je 20 ekipa HEP-a koji popravljaju štetu. Očekuje se da bi do večeri sva kućanstva koja su bez struje, a njih je sada oko 1000, trebala dobiti elekričnu energiju.

HAK: U većem dijelu zemlje uvjeti za vožnju izuzetno nepovoljni

U većem su dijelu Hrvaske uvjeti za vožnju izuzetno nepovoljni, a promet na većini cesta teče otežano i usporeno, izvijestio je jurtos Hrvatski auto-klub. U Slavoniji, Lici, Gorskom kotaru, sjevernom i sjeverozapadnom dijelu zemlje pada snijeg ili kiša koja se ledi na kolniku. Zbog mokrih kolnika i niskih temperatura u većem dijelu unutrašnjosti ima i poledice.

Na kolniku mjestimice ima ugažena ili razmočena snijega, pa HAK vozačima preporučuje krajnji oprez te im savjetujemo da, ako to nije nužno, ne kreću na put dok se vremenske prilike ne normaliziraju. Dionicom jadranske magistrale od Bakra do Senja zbog jaka vjetra promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama, motocikle i vozila s natkrivenim teretnim prostorom.

Zbog zimskih uvjeta promet je zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, a sva ostala vozila moraju imati zimsku opremu, na autocesti A 6 od Kikovice do Bosiljeva, autocesti A 2 Zagreb-Macelj te na većini državnih i županijskih cesta u Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji.

HAK izdvaja:

-dionicu Ličke magistrale Karlovac-Grabovac-Gračac-Knin

-državne ceste: Gračac-Obrovac i Žuta Lokva-Senj

-kao i staru cestu kroz Gorski kotar D3 Zdihovo-Kupjak-Delnice.

Za sav promet zatvorena je županijska cesta Bjelopolje-Donji Lapac i D 506 Bruvno-Mazin-Dobro Selo.

Zimski su uvjeti vožnje:

-D 3 Jurovski Brod-Karlovac

-D 24 Gubaševo-Donja Konjščina,

-D 205 Razvor-Klanjec,

-D 225 GP Harmica-Zaprešić,

kao i na većini cesta u Žumberačkom gorju i Zagrebačkoj županiji

u Lici:

-D 1 Karlovac-Grabovac-Gračac-Knin,

-D 23 Žuta Lokva-Senj,

-D 25 Korenica-Gospić-Karlobag,

-D 27 Gračac-Obrovac,

-D 42 Saborsko-Selište,

-D 50 Žuta Lokva-Lički Osik,

-D 50 Gospić-Gračac,

-D 52 Špilnik-Č.Klanac,

-D 217 Grabovac-Ličko Petrovo Selo,

-D 218 Užljebić-Brotnja-Sučević,

-D 504 Prijeboj-Ličko Petrovo Selo,

-D 506 Dobroselo-Mazin,

-D 522 Udbina-Gornja Ploča, te na županijskim i lokalnim cestama Ličko-senjske županije.

U Gorskom kotaru:

-D 3 stara cesta kroz Gorski kotar, Zdihovo-Kupjak-Delnice,

-D 32 Prezid-Delnice-Mrkopalj,

-D 42 Stubica-Ogulinski Hreljin,

-D 203 Brod na Kupi-Delnice,

-D 305 Parg-Čabar,

-D 501 Oštrovica-Meja,

te na županijskim cestama Kikovica-Sopač, Crni Lug-Gornje Jelenje, Gornje Jelenje-Oštrovica, Fužine-Lukovo, Fužine-Hreljin, kao i na ostalim županijskim i lokalnim cestama na području Čabra, Delnica i Vrbovskog.

Na graničnim prijelazima nema poteškoća. Zatvoren je međudržavni prijelaz Miljana (Krapinsko-zagorska županija), zbog radova.

Trajekti plove redovito. Do 31. siječnja neće ploviti trajekt na relaciji Lopar-Valbiska (Rab-Krk), zbog sanacije trajektnog pristaništa u Loparu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene