Obavijesti Video Pretražite Navigacija
hrvatski apsurdi

Liječnik završio na sudu jer je previše radio, a bez prekovremenih zdravstveni sustav se urušava

Malo ih je pa previše rade i zato ih kažnjavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 4
Malo ih je pa previše rade i zato ih kažnjavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Malo ih je pa previše rade i zato ih kažnjavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Malo ih je pa previše rade i zato ih kažnjavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić o prekovremenom radu liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić o prekovremenom radu liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić o prekovremenom radu liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić o prekovremenom radu liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Malo ih je pa previše rade i zato ih kažnjavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/4 >>
Liječnici su, jer ih nema, primorani raditi prekovremeno. A država ih zbog toga kažnjava.

Igor Tripalo, šef kirurgije iz OB Ogulin je zbog prekovremenog rada završio na sudu. Doktor Tripalo uskakao je kad god je to bilo potrebno. U njegovoj bolnici nedostaje najmanje šest kirurga pa je skupio prekovremenih sati više no što je smio.

Pročitajte i ovo Danijel Šota Stanje na Hitnoj Je li slučaj malog Gabrijela potaknuo mjerodavne da se trgnu? Predsjednik sindikata hitne pomoći kaže: "Nije se baš puno pomaknulo" Prosvjed ispred bolnica Ispred bolnica Deset dana polusatnih prosvjeda: "Pozivamo Plenkovića da nas primi i povisi plaće"

"Bilo je još objektivnih razloga, jedno bolovanje, i jednostavno sam morao tako raditi. Da bi pokrili službu, da bude Hitna pomoć, da normalno funkcionira kirurški pogon i tako.", kaže Igor Tripalo, voditelj Odjela za opću kirurgiju OB Ogulin. Par mjeseci nakon toga na vrata bolnice pokucala je inspekcija rada.

"Mene i još jednog kolegu je prijavila zbog tih prekovremenih sati. Naime dozvoljeno je godišnje 180 sati, a mi smo imali preko 500 u par mjeseci.", kaže Tripalo.

Apsurdu tu nije kraj. Naime doktor Tripalo nije iznimka, već pravilo.

"U Hrvatskoj prekovremeno radi velika većina bolničkih liječnika, a gotovo svi koji rade prekovremeno ostvaruju više od 180 prekovremenih sati godišnje.", kaže Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata.

"Sav rad iznad 16 sati u kontinuitetu nije sukladan kolektivnom ugovoru, a velika većina nas radi 24-satna dežurstva", kažu djelatnici.

Bez takvog, de facto nelegalnog prekovremenog rada, sustav bi se urušio.

"Nastao bi kolaps u sustavu zdravstva i ne bi mogla biti pokrivena služba. Kod mene konkretno u Ogulinu, u petak više nitko ne bi bio dežuran.", zaključuje dr. Tripalo iz OB Ogulin.

Kujundžić: Bez prekovremenih sati sustav ne bi funkcionirao

To priznaje i sam ministar zdravstva Milan Kujundžić.

"Sustav ne bi mogao funkcionirati bez prekovremenih sati i zato je potrebito te ljude primjereno platiti.", kaže ministar.

Primjerena plaća prvi je uvijet da liječnici ne bi odlazili. Prekovremeni rad tada možda ne bi bio nužan, sada jednostavno ne može drugačije.

"Ako nemate dovoljno ljudi možete vi naopačke preokrenuti sve skupa nećete pokriti 24 sata dnevno 365 dana u godini.", kaže Čulinović-Čaić.

Liječnici tako rade mnogo više nego što bi trebali, a ono malo slobodnog vremena što im ostaje katkada zbog toga moraju provesti na sudu.

"Sutkinja je bila tako dosta humoristična, pitala je zašto sam tu došao, rekao sam jer sam puno radio. Nakon toga je bilo jedno ročište, na drugom ročištu smo mi napokon oslobođeni.", dodaje Tripalo.

Ministar rada čija je inspekcija pokušala kazniti liječnike u srijedu nije bio raspoložen za novinarska pitanja.

Zbog cjelokupne situacije liječnici za pregovore s Vladom imaju, doduše ponovno apsurdni, ali iznimno jaki adut. Ne trebaju prijetiti štrajkom već samo da će početi raditi strogo prema zakonu.

Dr. Luetić: Da ne rade toliko prekovremeno, sustav kakav imamo možemo zaboraviti

Gost Dnevnika Nove TV bio je dr. Krešimir Luetić, v.d. predsjednika Hrvatske liječničke komore.

Kazao je kako je kolega liječnik iz priloga imao sreće jer je oslobođen na sudu i dodao kako postoje na deseci slučajeva liječnika koji su kažnjeni zbog prekovremenog rada.

"Upravo na tom prekovremenom radu opstaje naš zdravstveni sustav i sustav dostupnosti zdravstvene zaštite", ističe Luetić. Kaže kako liječnika specijalista nedostaje oko dvije do dvije i pol tisuće kako bi sustav funkcionirao normalno.

Malo ih je pa previše rade i zato ih kažnjavaju (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Predsjednik Hrvatske liječničke komore dr. Krešimir Luetić o prekovremenom radu liječnika (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

"U Hrvatskoj liječnici naprave oko 3 milijuna prekovremenih sati godišnje što dovoljno govori koliko ih nedostaje u sustavu. Nisu oni ti koji su sretni što moraju u tolikom obujmu prekovremeno raditi, ali da ne rade toliko prekovremeno mi ovakav sustav kakav imamo možemo zaboraviti. Dostupnost, dežurstva, to bi apsolutno propalo", zaključuje Luetić.

Kaže da štrajk liječnika nije potreban jer ako liječnici počnu povlačiti suglasnosti za prekovremene sate sustav će se urušiti sam od sebe.

"U ovom trenutku oko 650 liječnika zauvijek je napustilo naš zdravstveni sustav. Mladi liječnici su budućnost, ali sve je više njih koji odmah nakon diplome traže svoje papire da bi aplicirali za posao u inozemstvu", kaže Luetić.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene