Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Toplinski val

Kako se zaštititi od vrućine na putu? Liječnik savjetuje što učiniti, ali i upozorava na što jako treba paziti

Velika vrućina nije samo nešto što smanjuje ugodu u vožnji, već može ugroziti i sigurnost. Prema istraživanjima vozači u takvim uvjetima sporije reagiraju. Liječnik objašnjava kako to spriječiti.

Kako bi se izbjegle sve neugodnosti u višesatnom putovanju tijekom visokih temperatura, liječnik Mladen Hron reporteru Dnevnika Nove TV Vanji Margetiću otkriva kako se pripremiti za put.

"Vrlo je važno da se klima u automoblima ne podesi na prenisku temperaturu. Maksimalna razlika bi trebala biti sedam stupnjeva jer u tom slučaju može biti vrlo neugodnih situacija, pogotovo za starije osobe koje mogu i kolabirati pri izlasku iz tako rashlađenog auta", rekao je Hron iz Nastavnog zavoda za hitnu medicinu Zagreb.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović još nema dogovora Ured predsjednika Milanovića objavio dokument ministra Banožića za koji tvrde da je suprotan Ustavu

Hron je dodao da stalno treba unositi tekućinu, barem dvije litre dnevno. "Najbolje je imati bočicu vode sa sobom i stalno pomalo piti. Nadoknada tekućine je jako važna", objasnio je.

Kod putovanja s djecom, istaknuo je Hron, jednako je važno da nema temperaturne razlike između vanjske temperature i temperature u automobilu, a ono što je jako važno je - ne ostavljati djecu u automobilu.

"Ljudi jako moraju paziti na ostavljanje djece u automobilu, pogotovo vrlo malo djece jer to može biti pogubno. Dovoljno je 20-ak minuta za jako malu djecu da letalno završe", objasnio je.

Pročitajte i ovo Ilustracija afera HEP DORH zatražio podatke o trgovanju viškovima plina u Hrvatskoj

Klima, u odnosu na otvaranje prozora na automobilu, je najbolja solucija za rashlađivanje. "Naravno, ako baš nema klime, lagano otvoriti prozore, ali ne izlagati se prevelikom vjetru", rekao je liječnik za kraj.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene