Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

ŠOKANTNE ISPOVIJESTI

Zagrebački liječnik iz noćne more: "Pitao me je li me muž, kada me prvi put j***, to učinio sprijeda ili zg***... Izašla sam ponižena"

Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2
Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno
Aktualno Galerija Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 1 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2 Foto: Provjereno Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 3 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 3 Foto: Provjereno Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 4 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno +1 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 5 Galerija 1/6 >>
U tjednu kada svi komentiraju rezultate analize, po kojoj je sada i službeno - zdravstvo nam je među najgorima u Europi, Provjereno donosi priču o liječniku kakvu još nismo čuli. On naime vrijeđa, omalovažava i psuje svoje pacijente. Iz njegove se ordinacije izlazi u šoku i plačući.

Ono što posebno šokira u ovoj bizarnoj priči jest odgovor bolnice da su mu izdali već 5 upozorenja zbog odnosa prema pacijentima, ali bez učinka. Kako je moguće da takvom ponašanju nitko ne može stati na kraj?.

Pročitajte i ovo Provjereno: Zadarska udruga - 1 Uz pomoć dobrih ljudi Zadarska udruga nakon priče Provjerenog dobila novi dom, ali posla je još mnogo: "To su djeca ovog grada i treba naći rješenje za njih" Provjereno: iznajmljivanje ilegalnih objekata - 3 Donosi Provjereno Načelnik iznajmljuje ilegalne objekte na koje je potrošio desetke tisuća eura i mrtav hladan tvrdi: "Pa pola je Hrvatske ilegalno izgrađeno"

Za Lanu Tovarlaža Žugec i Ivicu Milanju rutinski pregled kod istog ortopeda u Kliničkoj bolnici Dubrava pretvorio se u pravu noćnu moru. Ivica je svoju proživio prije tri godine, a Lana prije 20-ak dana.

"Žalosno je to što ta priča traje od 2011. i nije se dogodila samo meni, a taj doktor i dalje radi. i nije kažnjen onako kako je zaslužio", kaže Lana.

"Nakon što sam ušla u ordinaciju nema tu 'dobar dan, izvolite, što vam je?' Njegov prvi komentar je bio: 'A kaj ste vi došli, ja vidim da vama nije ništa, šta trebate, penziju ili bolovanje? Njegova poštapalica je: 'Moliiiim? Ajmo hrvatski, ajmo ispočetka, dobar dan gospođo, što niste razumjeli?'" Dijagnozu je već imala. Riječ je o skoliozi. Bolovi u leđima postajali su sve jači pa je pomoć potražila u zagrebačkoj KB Dubrava. Na pregled je stigla s kompletnom dokumentacijom i ranije učinjenim nalazima.

"Koji k*** ste išli kod fizijatra, oni tako i tako ničemu ne služe, zašto niste odmah došli k meni", odmah joj je kazao. No, to je bio samo uvod. "Čitavo vrijeme je spominjao da imam ogromne grudi. Ne znam spada li to u redovni ortopedski pregled. U jednom me trenutku pitao, znam li da od rođenja imam - grbu?"

Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 4 Foto: Provjereno

Lana ovakav pristup ni u snu nije očekivala, ali svaka njegova iduća rečenica bivala je sve šokantnija. "Pitao me sljedeće, citiram, prije toga me pitao jesam li udana i imam li djecu, na što sam rekla da, da. Pa me pitao jesu li mi i djeca grbava, i onda je pitao je li me moj muž, kada me prvi put j***, to učinio sprijeda ili zg*** jer ako je bilo zg*** onda je morao vidjet da sam grbava, a ako je bilo sprijeda onda sam ga uspjela prevariti. Pa me oženio takvu grbavu."

U tom trenutku, kaže, ni sama nije svjesna što se događa. Poslije toga šalje je na rendgen, nakon čega se ponovno vraća u ambulantu.

"Pozvao me da dođem bliže k njemu, da se nagnem nad kompjutor, da zajedno pogledamo slike, i u jednom je prešao preko tih mojih 'ogromnih grudi' rukom i rekao: 'Joj, sad bi da nema sestre, sad bi se ovo moglo smatrati da sam vas pipkao'. Ja i dalje ne reagiram, ukočena, ne znam, valjda respektom prema doktorskoj profesiji, ne reagiram, želeći da to što prije završi."

Na pregledu koji je trebao biti rutinski, u samo 20-ak minuta doživjela je, kaže, najgori oblik poniženja. "Jednog trena, ovo mi je sad stvarno neugodno reći zato što sam to i napravila, on mi je rekao da se primim za č***, ja sam rekla: 'Moliiim? Ne razumijem o čemu pričate?', a on mi je rekao: 'Što niste dobro čuli? Primite se za č***'. Kad sam u nevjerici pitala zašto, rekao je šta u p*** m***** zašto? Hoću li da me on primi i neka to napravim...

Ja gledam u sestru, ona je okrenuta, ne gleda me. On kaže: 'Čekajte, hoćete da vas ja primim ili ćete se vi ipak primiti?' Ja se primam, i kaže mi da se drugom rukom primim za lijevi bok i da u isto vrijeme pritisnem i jedno i drugo mjesto.

Sramotno i ponižavajuće. To opet napravim u šoku i ne znam čemu, možda spada u neki redovan pregled, da je to isto ne znam, i tu se dižem i kažem dosta."

Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 5 Foto: Provjereno

Na izlazu susreće i sestru, koja je čitavo vrijeme bila prisutna. "Prišla sam joj onako uplakana i pitala: 'Hoćete mi molim vas reći ponaša li se on tako prema svim pacijentima ili sam ja imala tu izuzetnu čast', na što je ona odgovorila da se on tako ponaša prema svima.

Nakon toga zaputila se u ured ravnatelja, kojeg nije pronašla, kao ni šefa ortopedije. Ali zato opet susreće liječnika. "U tom času je on pomalo zaprepašten što me vidi jer misli da sam odavno otišla kući. Vrlo je ljubazan i pita me: 'Izvolite, gospođo?' Ja kažem: 'Tražim vašeg šefa, gospodine doktore, da bih vas istog trena prijavila za besramno, nedopušteno, vulgarno, neprofesionalno ponašanje'. Potom je kazao kako nemam za to dokaza. Non-stop je govorio: 'Mogu vam još nešto reći, mogu vam još nešto reći', a ja sam rekla: 'Ne možete, jer ste sve rekli unutra'. Na to se okrenuo, ušao u ured i zaključao vrata za sobom.

Izašla sam prljava, ponižena, povrijeđena i kao pacijent i kao čovjek."

Ništa bolje iskustvo nije imao ni Ivica Milanja. "Hladan tuš unutra. Doktor je prešao na 'ti' momentalno, prostačio je stalno, nije me htio saslušati, stalno je prekidao. Na moje riječi da me boli patela u koljenu vikao je na mene: 'Govori hrvatski, šta se praviš pametan, imaš poremećaj ličnosti, ti si narcisoidna osoba!'. U početku me nastup iznenadio, ostanete šokirani, kao da vas netko na ulici udari šakom u lice, ne biste se snašli u tom trenutku. Trpio sam taj razgovor, jedno 20-ak minuta je to trajalo, jer sam htio čuti mišljenje. OK, neprofesionalan si, neetičan, neodgojen, ali želim čuti što će biti."

Kada je liječnikov uvredljivi monolog završio, kaže, nije dobio nikakvu novu informaciju o stanju koljena. "Recite mi što je s koljenom, pitao sam. Nije njemu ništa, kaže. Ja kažem, boli me sve više, nekoliko kirurga i ortopeda prije vas reklo je da problem postoji. 'Dragi moj Ivica, to ti je sve ovo (pokazuje srednji prst). Ti se preseravaš, nije tu ništa, ti bi htio tko zna što od svog života, rekao mi je."

Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 6 Foto: Provjereno

Ivica, inače psiholog iz Zadra, uspio je suspregnuti bilo kakvu reakciju prema liječniku, ni sam, kaže, ne zna kako. "Pred kraj sam rekao da ovaj razgovor nema smisla, da sam nezadovoljan. Tu se malo zaustavio i rekao: 'Ako si nezadovoljan možeš dobiti natrag svoju uputnicu ili ako želiš mogu ti napisati nalaz'."

Pokupio je uputnicu i odmah napisao službenu žalbu Upravi bolnice. "Cirka mjesec dana kasnije dobio sam odgovor koji mi je bio poput hladnog tuša. Ne znam je li me više izbacio iz takta pregled, čekanje na odgovor ili odgovor koji sam dobio."

Doktor i sestra u pisanom su očitovanju porekli njegove tvrdnje o neprofesionalnom, prostačkom i neetičnom ponašanju. Povjerenstvo za pritužbe, iako nije našlo elemenata za sankcije, dalo je znakovit odgovor. "I onda jedna rečenica za koju ne znam što bih rekao: 'Da smo i našli nekakvo loše postupanje i primijenili neku mjeru protiv doktora, to nažalost ne bi imalo smisla jer taj doktor ima već pet opomena zbog neprofesionalnosti prema pacijentima i to nije urodilo plodom'. I pozivaju me da se javim na liječničku komoru, da oni to unutar bolnice ne mogu riješiti."

Na pitanje novinara znači li to da bolnica sama priznaje da doktoru ne mogu ništa, ali da imaju saznanja da su se slične stvari događale ili se događaju, Milanja odgovara: "Ne saznanja, nego da su dali pet opomena, to je pisani trag, još pet pacijenata koji su bili jako nezadovoljni".

I ovdje je priča za njega završava. Nakon svega, nije imao snage ni volje istjerivati pravdu. A tada je prvi put na internetu potražio detaljnije informacije o navedenom liječniku. Pretragom na webu o spomenutom se liječniku ne saznaje mnogo. Ne postoji čak ni biografija na službenim stranicama KB Dubrava. Uglavnom se spominje u komentarima na portalu Najdoktor. Prenosimo neke od njih.

"Evo, rutinska kontrola kuka, doktor je bio izrazito vulgaran, obraćao mi se s 'a sad mi se nag***, meni njena g*** dobro izgleda, a vama, sestro? Sada sjednite kao da hladite j***, sada lezite kako vi žene najviše volite, na leđa, s jako raširenim nogama'."

Ukupna ocjena za razinu pomoći, ljubaznost, zakonitost i etičnost je negativna, kao i većina komentara.

"Izvrijeđao me, izvrijeđao mog muža. Pitao ga sviđa li mu se biti moj rob, pošto je gurao kolica na kojima sam bila... Obraćao se mom mužu kao da mene nema jer 'ženske' su neuračunjive i s njima se ne da razgovarati..."

"Što se praviš pametna? Okrenuo se prema sestri i rekao da je to za operaciju, a na moje negodovanje rekao je - doviđenja, i to je bio pregled koji je trebao obaviti, s podsmijehom cijelo vrijeme. Žalosno da takva osoba ima titulu doktora i da radi u takovoj ustanovi, a najžalosnije je što to i nadležni znaju a ništa ne poduzimaju."

"Nakon pregleda kuka u kojem nisam skinula ni hlače ni cipele zaključio je kako je to sve OK i nadovezao se: 'A i da nije nema se tu što učiniti. Dok služi kuk dobro je'."

"Vulgaran, neprofesionalan, grub... Ako ne morate, savjetujem da ga zaobiđete u širokom luku."

Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 2 Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno

Njegovo ponašanje bolnici je dobro poznato. Potvrdili su to u odgovoru na Ivičinu pritužbu. Što će biti u Laninom slučaju tek će se vidjeti. Njezina se prijava našla na kolegiju tri dana poslije pregleda.

"Na kolegiju to jutro su čitali moj mail, čula sam da su svi zaprepašteni time što su pročitali i kako je ravnatelj rekao da će učiniti sve što je u njegovoj moći da se taj čovjek sankcionira."

Postupak bolnice isti je kao i u pet dosadašnjih slučajeva. Oformljeno je povjerenstvo koje će utvrditi eventualnu liječnikovu odgovornost. "Ukoliko se u postupku utvrdi da su navodi iz pritužbe istiniti, protiv istog liječnika bit će izrečene odgovarajuće mjere..." A o svemu će biti obaviještena i Hrvatska liječnička komora, koja je ovlaštena pokrenuti i provesti disciplinski postupak zbog nedoličnog ponašanja liječnika.

"Naravno da nisam doživjela zlostavljanje u tom najgorem smislu, ali nekako razumijem zlostavljane i silovane žene koje se u jednom trenutku ne osjećaju kao žrtve nego kao da su one krive za to što im se desilo", kazala je Lana. "Volio bih da je netko iz bolnice rekao - žao mi je što se doživjeli ovakvo iskustvo", dodao je Ivica. "Ja nisam za to da se čovjeku skida glava, ali nekakva ljudskost je morala biti."

U dva navedena slučaja ni ljudskosti niti profesionalnosti nije bilo. Ovo dvoje ljudi pristalo je javno ispričati svoje iskustvo s ortopedom iz KB Dubrava. Nisu jedini, a i u samoj bolnici sve to znaju. Ni 5 pisanih upozorenja nije bilo dovoljno da prestane s prostačkim ponašanjem. Ne čudi onda podatak da je hrvatsko zdravstvo, prema ovaj tjedan objavljenom istraživanju Europskog zdravstvenog potrošačkog indeksa, među najgorima u Europi.
 

Emisiju gledajte četvrtkom od 22:15 na Novoj TV, a više o pričama iz Provjerenog saznajte na novatv.hr/provjereno

Propustili ste emisiju? Pogledajte je besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene