Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slijedi kaos u bolnicama?

Liječnici i medicinske sestre objavili datum štrajka!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatskom se liječničkom sindikatu doznaje da štrajk medicinskog osoblja kreće 18. rujna.

Hrvatski liječnički sindikat poslao je danas Vladi najavu štrajka svojih članova s početkom 18. rujna, doznaje se od predsjednika tog sindikata Ivice Babića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Štrajk ide dalje Ministar Ostojić: Postignut je vidljiv pomak! Sindikalac Babić: Prijedlog je sramotan! Slika nije dostupna Traje već osmi dan Ivica Babić: Štrajk bi se mogao proširiti i na primarnu razinu

Štrajk do ispunjenja zahtjeva najavili su i iz Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i medicinskih tehničara, čiji bi članovi s radom trebali stati 18. rujna u 7 sati.

>> Ostojić: Poštujemo pravo na štrajk, ali i interes građana

Sindikati su najavili štrajk još nakon što je propao postupak mirenja s Vladom 26. kolovoza, nakon čega su čelnici dvaju sindikata koordinirali aktivnosti oko organiziranja štrajka u kojem bi, po njihovim najavama, trebala sudjelovati većina liječnika i medicinskih sestara.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić najavio je da će štrajkati 70 posto medicinskog osoblja, odnosno 46.000 liječnika i medicinskih sestara iz cijele Hrvatske. Babić je rekao da će tijekom štrajka režim rada u bolnicama biti kao nedjeljom, no pritom će sindikati nastojati da što manje trpe građani i pacijenti.

Sindikati traže potpisivanje novog kolektivnog ugovora, u kojem bi se uvažili njihovi zahtjevi da se svaki redovan rad duži od 40 sati tjedno plati 50 posto više kao prekovremeni rad.

Odbili su potpisati privremeni kolektivni ugovor, koji vrijedi do 5. listopada, odnosno uz produženu primjenu do 5. siječnja iduće godine, jer tvrde da su u njemu kvalifikacije dežurstava i plaćanje prekovremenog rada protuzakoniti i suprotni europskom standardu.

Ostojić: Poduzet ćemo sve mjere da bi se tijekom štrajka osigurala maksimalna skrb za pacijente i građane

Ministar zdravlja Rajko Ostojić poručuje da će njegovo ministarstvo poduzeti sve mjere kako bi tijekom štrajka osiguralo maksimalnu skrb za pacijente i građane.

Ostojić je ustvrdio da nema razloga za štrajk jer je njegovo ministarstvo otvoreno za nastavak pregovora, no poštivat će legitimno pravo sindikata na organizaciju štrajka.

Treći sindikat zdravstva koji je sudjelovao u pregovorima o novom kolektivnom ugovoru - Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi Hrvatske, nije se priključio čelnicima sindikata liječnika i medicinskih sestara, te neće štrajkati već traži nastavak kolektivnih pregovora.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene