Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem prekovremenih sati

Hrvatski liječnici potražili i međunarodnu pomoć: Europska federacija sindikata već dvije godine prati situaciju u zdravstvu

Renata Čulinović-Čaić,predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (Foto: Dnevnik.hr)
Renata Čulinović-Čaić,predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Renata Čulinović-Čaić,predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Renata Čulinović-Čaić,predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Valentina Baus (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Da je stanje u zdravstvu loše više nije vijest. Vijest je da su se hrvatski liječnici potužili međunarodnom sindikatu zbog prekovremenih sati. I neće stati na tome.

Liječnici u Hrvatskoj na godinu odrade 3 milijuna prekovremenih sati, što je iznad zakonski dopuštenog maksimuma. ''Zapravo je kompletan prekovremeni rad liječnika ilegalan, a na njemu počiva hrvatski zdravstveni sustav'', kazao je Krešimir Luetić, predsjednik Hrvatske liječničke komore.

Pročitajte i ovo Ljubica Adžaip pet godina nakon Kardiokirurgu Cristijanu Bulatu potvrđena optužnica, supruga preminulog pacijenta komentirala: "Razočaranje je što taj doktor još uvijek radi u bolnici i što nekoga liječi" Zdravstvo, ilustracija - 2 Subvencije za ostanak Pogledajte kako ova županija planira doskočiti kroničnom nedostatku liječnika: "Ona je to vidjela i u roku od mjesec dana došla je kod nas"

Upravo su to razlozi zbog kojih se godinama buni liječnički sindikat. Sve su prijavili svojim europskim kolegama. Oni će, pak, o uvjetima rada hrvatskih liječnika obavijestiti Međunarodnu organizaciju rada.
Premijer u utorak to nije želio komentirati. Ministar zdravstva nije previše zabrinut. ''Poštujem pravo i sve one koji podnose prijave pa ćemo vidjeti'', poručio je Milan Kujundžić.

Već dvije godine prate situaciju

Liječnica Renata Čulinović-Čaić, predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata, kazala je da za Dnevnik Nove TV da Europska federacija liječničkih sindikata (FEMS) već dvije godine prati situaciju u hrvatskom zdravstvu. ''Prate kako liječnici nemaju pravo pregovaranja za svoje plaće i prava, prate probleme s prekovremenim satima, kako se odrađuje enorman broj prekovremenih sati i izvan dozvoljenih zakonskih normi i prate kompletnu situaciju sa sudskim procesima oko tih prekovremenih sati koji se ne plaćaju kako treba'', kazala je Čulinović-Čaić.

Prva akcija je bila, govori predsjednica sindikata, nakon što je Hrvatski liječnički sindikat FEMS-u svake godine podnosio izvješće o stanju u Hrvatskoj. ''Kada su vidjeli što se događa, u travnju ove godine u Zagrebu je bio generalni tajnik FEMS-a i bio je na sastanku s ministrom Kujunždićem. Upozorio je na probleme koji se javljaju i tražio njihovo rješavanja. I najavio je monitoring FEMS-a nad hrvatskom Vladom koji je trajao sve do sada'', rekla je Čulinović-Čaić.

FEMS napisao pritužbu

Nakon završetka monitoringa, FEMS je jesenskom zasjedanju odlučio napisati pritužbu vezanu uz probleme hrvatskih liječnika, koju će predati nadzornim tijelima međunarodne organizacije rada, kaže Renata Čulinović-Čaić.

Hrvatskom zdravstvu nikako ne ide u prilog ni nedavno provedeno istraživanje liječničke komore koje kaže
kako bi čak 60 posto liječnika povuklo suglasnost za prekovremeni rad, a njih 45 posto razmišlja o odlasku iz Hrvatske.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene