Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Preporuke liječnika

Ako se slabo krećete može vam se dogoditi ovo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dijabetes, visok krvi tlak, bolesti srca i zglobova - sve to može biti posljedica nekretanja. Zbog nedovoljne tjelesne aktivnosti u svijetu umire 6 posto više ljudi. Zabrinjavajući su to podaci objavljeni uoči europskog tjedna mobilnosti.

Urbanom pustolovnom utrkom počelo je ovogodišnje 'Parkiranje na Bundeku'. Penjanje po užetu samo je jedna od disciplina utrke kojom se promiče kretanje, vježbanje i zdrav život. 'Odigram odbojku recimo jednom tjedno', rekla je Aldinita koja je došla na Bundek. 'Cijeli dan sjediš na poslu pa dobro dođe trčanje po nasipu ili Jarunu', kaže Hrvoje.

Pročitajte i ovo Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

>> CILJ: Potaknuti što više ljudi na kretanje!

Liječnici poručuju: Krećite se i vježbajte jer je neaktivnost sama po sebi uzrok bolesti! 'Mi neaktivnost danas povezujemo sa 6 posto više smrti u svijetu. S jednom trećinom ishemičkih bolesti srca, s 20 do 25 posto karcinoma', rekao je dr. Mirko Koršić, endokrinolog-dijabetolog sa KBC-a Rebro.

Procjenjuje se da će do 2040. svaki čovjek u Europi biti prekomjerno težak, a s debljinom dolazi dijabetes, visoki krvni tlak, bolesti srca i zglobova pa i neki karcinomi.

'Samo vježbanje, samo kretanje, je li to hodanje, jutarnje istezanje ili istezanje poslije posla dugoročno se isplati. Hoće to bi kod vas u stanu, vani u parku, bilo gdje. Mislim da svatko može izvdojiti pola sata dnevno', kaže Alek Elgazal, fitness trener.

'To je u biti jedini način na koji se može ubrzati metabolizam, čime se regulira probava, što je jako bitno. Izlučuju se štetne tvari znojenjem, a nadoknadom vode radimo detoksikaciju cijelog organizma', rekla je Nataša Šoštarić, nutricionist.

Za zdrav život manje je bitno gdje i kako, važno je da je u pokretu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene