Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Loši uvjeti rada

LIJEPIM RIJEČIMA DOŠAO KRAJ Novi spor obiteljskih liječnika i ministra zdravstva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijepim riječima između ministra zdravstva i obiteljskih liječnika došao je, čini se, kraj. Počelo je diktiranje uvjeta s obje strane. Novi spor je nastao oko dežurstva liječnika koncesionara vikendima i blagdanima.

Subota je prijepodne, a obiteljski liječnik, doktor Senad Muslić ima pune ruke posla. "Evo, sada je 10:30 sati, subota ujutro, do sada je u ovoj ambulanti pregledano 35 pacijenata", govori nam dr. Muslić.

Pročitajte i ovo Liječnici spremaju štrajk - 1 Dnevnik Nove TV pita Podržavate li zahtjeve liječnika? Pogledajte rezultate glasanja u Dnevniku Nove TV Ilustracija Reakcija Liječnici zgroženi najavama da će kontrolirati vlasnike vikendica: "Ni pod kojim uvjetima i cijeni neće biti izdavane navedene potvrde"

Među njima je i Anđa kojoj je bitno da vikendima i blagdanima ima na raspolaganju dežurnog liječnika. "Ali znam da njima baš i nije ugodno raditi vikendom. I oni imaju svoju obitelj, a nas je tu hrpa, nervozni, čekamo.. .Ali, eto, ako baš moraju, dobro da je vikendom tu netko", kazala je pacijentica Anđa.

Jedan put u mjesecu, liječnici koncesionari imaju radnu subotu. Rade do 14 sati, a nakon toga kreće dežurstvo u kojem uglavnom rade liječnici iz Domova zdravlja.

"To je jedna siva zona kada županija nije organizirala dežurnu ambulantu, nego mi koncesionari radimo taj posao koji bi oni de facto trebali organizirati", kaže dr. Muslić.

Upravo zbog loše organizacije i uvjeta rada, većina koncesionara ne radi u dežurstvima vikendom i blagdanima. "Imate različite uvjete u različitim županijama, vrlo neprikladne - bez opreme, bez ičega", dodaje dr. Muslić.

Za ministra zdravstva Milan Kujundžić stvari su potpuno jasne. "Da će svi trebati dežurati. Dakle, koncesionari su dio primarne zdravstvene zaštite i mora funkcionirati. Sa novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti kojega pripremamo tijekom 2017. u suglasju i s koncesionarima to će biti regulirano", objasnio je Kujundžić.

Dodaje kako će uvjeti biti isti za sve. Iz Koordinacije hrvatske obiteljske medicine poručuju kako se neki uvjeti moraju poboljšati.

"Nije nikakav problem u tim dežurstvima. Ali želimo da ti punktovi dežurstava budi opremljeni, a ne kao što se danas događa da vi nemate kvalitetan tlakomjer, da nemate s čim pogledati uho, da nemate s čim pogledati oko, da nemate mogućnost pacijentu dati infuziju, nego ako mu je date, mora ležati na hodniku!", rekla je Ines Balint iz KOHOM-a.

"Svatko tko ide s uvjetima, a pri tome ne bi radio, zapravo nešto već odbija. Ja mislim da ćemo se mi dogovoriti", dodaje Kujundžić.

Kada se zadovolje osnovni uvjeti rada, liječnici koncesionari poručuju kako tek onda mogu razgovarati o načinu plaćanja tih dežurstava.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene