Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Uz pomoć 3D tehnologije

Kombinacija tehnologije i vještine liječnika: Fascinantni rezultati tima iz KB Dubrava

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Velike uspjehe nižu liječnici KB Dubrava koji jedini u Hrvatskoj rade rekonstrukcije čeljusti i lica upotrebom 3D printanog modela, ujedno liječe i rascjepe usnice i nepca kod malih beba. U četvrtak su uspješno operirana dva dječaka.

Iako će neki kadrovi u prilogu biti uznemirujući - ujedno su i fascinantni jer pokazuju sjajne vještine kirurga i dosege moderne tehnologije.

Pročitajte i ovo KB Dubrava - 3 Seksizam, šovinizam... Nakon ozbiljnih optužbi: Stigao nalaz inspekcije o stanju u jednoj zagrebačkoj bolnici Prim. dr. sc. Igor Rudež Veliki uspjeh KB-a Dubrava Devet transplantacija srca u dva mjeseca! "U toj lutriji koja se zove Eurotransplant očito smo u zadnje vrijeme došli na vrh"

Jednogodišnji Lukas operiran je u KB Dubrava. Rodio se s rascjepom usne i nepca. "Bebač super izgleda, malo je pospan od svega. Normalno, boli ga, ali, super je sve. Što se tiče bolnice, osoblja, savršeno! Drže nas kao kap vode na dlanu", kaže majka Doris Matičević iz Zadra.

Na operaciji je bio i četiri godine stariji Ivano, koji također od rođenja ima rascjep usne i nepca. Zbog čega je do sada četiri puta operiran.

Klinička bolnica Dubrava jedina u Hrvatskoj radi ovakvu vrstu operacija. "Mi smo Centar za RH za liječenje ove malformacije, a sve nam više dolazi djece iz susjednih zemalja: Makedonije, Kosova, BiH... Tako da godišnje liječimo 70-ak naših beba i 10-ak beba iz regije", ističe prof.dr.sc. Predrag Knežević iz Klinike za maksilofacijalnu kirurgiju.

Operiraju djecu od 3 mjeseca starosti. "To je prije svega timski rad, kirurgija je samo dio toga. Uključeni su audiolog, ortodont, logoper, neonatolog... Cijeli niz stručnjaka prati djecu od rođenja pa do prestanka rasta i razvoja", kaže dr. Knežević.

Osim toga, kažu kako jedini rade rekonstrukcije nakon velikih odstranjenja tumora na području glave i vrata. "Danas smo u mogućnosti uz pomoć 3D printanja modela, uz pomoć mikrovaskularne rekonstrukcije napraviti, mogu reći, solidne i estetski i funkcijski vrlo prihvatljive rekonstrukcije", pojašnjava doc.dr.sc. Ivica Lukšić, Predstojnik Klinike za kirurgiju lica, čeljusti i usta.

Najčešći primjer je rekonstrukcija čeljusti. "Mi smo danas u mogućnosti napraviti rekonstrukciju izgledom čeljusti dok je još kost na nozi, oblikovati uz pomoć 3D modela koji je isprintan, onblikovati kost na nozi oblika čeljusti i presaditi mikrovaskularnom tehnikom taj dio kosti", pojašnjava dr. Lukšić.

Zahvaljujući toj novoj metodi rekonstrukcije, liječnici kažu kako je pacijentima puno lakše, od estetike, govora, hranjenja, pa sve do ponovnog uključivanja u okolinu.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene