Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prosvjedno pismo

Pismo iz BIH: Poniženi smo odlukom HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna stranka ‘Radom za boljitak’je u otvorenom pismu predsjednici hrvatske vlade i HDZ-a Jadranki Kosor prosvjedovala zbog najavljenih promjena načina glasovanja Hrvata u BiH.

‘Poniženi smo odlukom HDZ-a Republike Hrvatske, kojom se u Ustav Republike Hrvatske unose samo četiri lokacije za glasovanje na izborima za više od dvjesto tisuća hrvatskih državljana sa stalnim prebivalištem u Bosni i Hercegovini. U proteklih 20 godina većina tih ljudi žrtvovala je sve za HDZ i Hrvatsku, a sada će biti fizički spriječeni da kao državljani ostvare osnovno pravo, a to je pravo da biraju i budu birani na izborima’, stoji u pismu koje je potpisao Jerko Ivanković-Lijanović.

Pročitajte i ovo Akcija preimenovanja 31 godinu poslije Mirni prosvjed u Zagrebu povodom obljetnice masakra u Ahmićima Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu"

>> Lijanovići zbog izmjena ustava prijete blokadom cesta

Dalje se navodi kako u NSRZB-u ‘očekuju žurno povlačenje te odluke i ispriku za doživljeno poniženje’. Najavljuju kako će u protivnom ‘svim demokratskim sredstvima, uključivo i blokade prometnica i graničnih prijelaza, zaustaviti tu diskriminaciju koja će se dogoditi u hrvatskom ustavu’.

Stranka braće Ivanković-Lijanović već je u subotu na sličan način reagirala na sporazum HDZ-a i SDP-a o ustavnim promjenama kojima se uređuje način glasovanja u dijaspori. NSRZB tada je naveo kako će, odluče li se za blokadu prometnica, to biti ona koja vodi prema Neumu. (Hina)

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene