Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pozivaju građane da pišu Saboru

LGBT udruge Saboru: Pokrenite postupak ocjene ustavnosti referenduma o braku

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predstavnici seksualnih i rodnih manjina uputili su danas zahtjev zastupnicima Hrvatskog sabora za pokretanjem postupka ocjene ustavnosti referendumskog pitanja inicijative 'U ime obitelji' i pozvali građane da ih podrže slanjem pisama zastupnicima.

Tražimo da sukladno ustavnim ovlastima Sabora i Ustavu koji jamči jednakopravnost i ravnopravnost svih građanki i građana Republike Hrvatske, uputite Ustavnom sudu zahtjev za ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja 'Jeste li za to da se u Ustav RH unese odredba po kojoj je brak životna zajednica žene i muškarca?', za koje je inicijativa 'U ime obitelji' prikupila dovoljni broj potpisa, kaže se u pismu koje je uputilo sedam LGBT organizacija iz Zagreba, Rijeke i Splita.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SDP nije za takvu odluku Leko: Ustavni sud treba provjeriti referendumsku problematiku Slika nije dostupna Referendum o braku LGBT udruge: 'O ljudskim pravima se ne može odlučivati na referendumu!'

'Vaša je dužnost poslati zahtjev za ocjenu ustavnosti i omogućiti temeljno načelo demokracije na kojoj je utemeljen Ustav Republike Hrvatske bez obzira podržavate li referendumsko pitanje ili ne', poručuju LGBT organizacije zastupnicima.

Udruge također pozivaju građane i građanke da pismom potaknu na to svoje zastupnike u Saboru, tvrdeći kako je ustavna odredba koju referendumom želi ostvariti inicijativa 'U ime obitelji' u izravnom sukobu s najvišim vrednotama Ustava.

>> Udruge od Sabora traže da Ustavnom sudu predloži ocjenu ustavnosti referenduma

Budući da jedino Ustavni sud može ocijeniti ustavnost referendumskog pitanja, a to do danas nije učinio, predlažemo da našim konkretnim djelovanjem, našim glasom, zatražimo od Hrvatskoga sabora da u skladu sa svojim pravima i obvezama osigura funkcioniranje ustavno-pravnog poretka RH, ističu LGBT udruge.

Predstavnici seksualnih i rodnih manjina kažu da veliki dio zastupnika i zastupnica Sabora, kao i veliki dio hrvatske javnosti, smatra da je referendumsko pitanje utemeljeno na dubokim predrasudama i netrpeljivosti prema LGBT osobama i njihovim obiteljima.

'Za nas, LGBT građane i građanke, ovdje se ne radi o referendumu za brak, nego referendumu protiv lezbijki, gejeva, biseksualnih i transrodnih osoba. Sama činjenica da se u Ustav želi unijeti odredba po kojoj bi jednoj skupini ljudi unaprijed bilo zabranjeno nešto što je dopušteno drugoj skupini ljudi, očigledan je dokaz da ona zadire u samu srž ljudskih prava i demokracije u Hrvatskoj', kaže se u pismu.

Većina ne smije i ne može odlučivati o pravima manjine. To je nepravedno, ali i opasno, poručuju LGBT udruge i podsjećaju zastupnike da im je dužnost štititi ljudska prava jer su se na taj zadatak obvezali polažući zastupničku prisegu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene