Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

23. sjednica

Linić Hebrangu: ' Od '45. do danas laže, vrijeđa i provocira'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Linić iz SDP-a rekao je kako ne treba ispravljati navode Andrije Hebranga zato što on sam zna reći da vrlo rijetko, ali ipak koristi neistinu u svojem govoru.

Pročitajte i ovo Milorad Dodik i suradnici Reakcije na Schmidtovu odluku Predstava za javnost ili razlog za brigu? Parlament Republike Srpske usvojio nacrt zakona koji bi im davao znatno veće slobode Slika nije dostupna SDP-ov prijedlog U Saboru o izmjenama zakona o prekidu trudnoće: "Nije isto kada nastaje ljudski život i kada nastaje ljudska osoba"

Linić je istakao da protiv oporbe nisu pokrenute nikakve istrage, pa ni u slučaju nabave oružja u Rijeci za što se anonimnom prijavom navodno njega tereti, već da HDZ zloupotrebljava policiju u političke obračune. 'Ne postoje kazneni postupci ni istrage za oružje ni sve što se događalo u Rijeci. Postoje obmane i laži policije. To je tragedija', rekao je Slavko Linić. Dodao je kako je članovima HDZ-a normalno da netko zloupotrebljava policiju. 'Vama je normalno da s ove govornice objašnjavate da istrage postoje, a one ne postoje. Stalno podmećete, u sprezi ste s policijom i s ove govornice lažete i optužujute', dodao je Linić.

'Ispunjavate Grbićev nalog i nečasno i neistinito optužujete bilo koga u SDP-u za počinjenje kaznenih djela koja ne postoje', prozvao je HDZ-ovce Nenad Stazić. Prozivkama se pridružio i Marin Jurjević (SDP), koji je za Hebranga rekao da je podvojena ličnost, da 'nekoliko Hebranga sjedi u Saboru i jedan demantira drugoga'.

Uzvratio mu je Frano Matušić (HDZ), rekavši da je njegov stric, kao partizanski zapovjednik, nakon II. svjetskog rata, naredio likvidacije hrvatskih vojnika. 'Ante Jurjević Baja rekao je: 'Bilo kako bilo, ubiti ih se mora', a onda vi ovdje imate obzira optuživati kolegu Hebranga', poručio je Jurjeviću.

'To što je vidio nekoliko Hebranga za mene je kompliment, ja na njegovom mjestu vidim jednu veliku nulu' poručio je Hebrang SDP-ovom zastupniku. To je isprovociralo Linića, koji je Hebranga optužio da "od '45. do danas' laže, vrijeđa, ponižava i diskvalificira.

 

Andrija Hebrang, zastupnik HDZ-a, zapitao se na temelju čije bi se izjave trebalo osnivati istražno povjerenstvo. 'Na temelju izjave Damira Polančeca, koji je nepravomoćno optužen u dva predmeta, a još nekoliko je istraga u tijeku? Na temelju toga ćemo uzvitlati cijelu državu i skrenuti pažnju s bitnih stvari', rekao je Hebrang.

Najavio je, pak, da HDZ neće podržati osnivanje povjerenstva, jer to smatra politizacijom pitanja koja su u nadležnosti pravosuđa i policije. 'Politizacija istraga koje su u tijeku ne može doprinijeti pravnoj državi i onome u što se svi kunemo, da iskorjenimo kriminal i korupciju', istaknuo je.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar ispravio je netočni navod Andrije Hebranga. Rekao je kako se zahtjev za osnivanjem Istražnog povjerenstva ne temelji na izjavi Damira Polančeca, već na izjavi ravnatelja Olivera Grbića.

Ispravak netočnog navoda na Hebrangov govor imao je i Damir Kajin. 'Teško da policija može istražiti svojeg šefa koji je sve radio u dosluhu državnog vrha ove zemlje. Polančec-Sanader su Uskočki predmeti. Nije došlo do toga da je policija i politika pokrenula postupke nego je to učinilo hrvatsko pravosuđe. Ono što je policija učinila jest da su dopustili Sanaderu da išeta iz države', rekao je Kajin.

'Neka institucije istraže je li ovo skuhano u poznatoj kuhinji i moramo li svi upasti u tu juhu. Ponašajte se onako kako smo se mi ponašali kada su pripadnici naše političke opcije bili osumnjičeni. Policija, DORH i Vijeće za nacionalnu sigurnost će učiniti ono što su učinile i do sada', zaključio je Hebrang.

SJEDNICU SABORA PRATIMO KRONOLOŠKI

10,30: 'Predali smo u proceduru prijedlog odluke za osnivanje istražnog povjerenstva o izjavama Olivera Grbića', rekao je u Saboru Zoran Milanović.

'Molimo vas da ovom prijedlogu date dužan značaj jer se radi o vrlo važnom pitanju. Mislimo da bi bilo štetno da se čeka slijedeća sjednica Sabora. Uvjereni smo da je istražno povjerenstvo u interesu svih - oporbe, HDZ-a i Hrvatske. Saborska istražna povjerenstva su ustavna kategorija. Ona se osnivaju za sva važna i precizno definirana pitanja javnog interesa u kojima se ne nudi istraga. S obzirom da nema postupka ispunjeni su zakonski uvjeti za sazivanje istražnog povjerenstva', rekao je Milanović.

'Naravno da ravnatelj policije može pozvati građane ako im je poznato počinjenje kaznenog djela, da to prijave. Ovdje je bivši predsjednik Vlade, ne anonimno, već javno rekao da je Grbić pozvao zastupnike HDZ-a da podnose anonimne prijave protiv oporbenih političara. To govori da se represivni aparat ove države upotrebljava u svrhu političkog progona i diskvalifikacije političke konkurencije. To je temelj svih diktature', rekla je Vesna Pusić.

Istražno povjerenstvo mora ustanoviti je li to istina ili nije. To je preozbiljna sumnja da bi institucije ove države mogle normalno funkcionirati, rekla je Pusić.

9,30: Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar tražio je da ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko dođe pred zastupnike Hrvatskog sabora.

Lesar je rekao kako bi se ministar Karamarko trebao pojaviti u Saboru i odgovoriti zašto nije smijenio ravnatelja policije Olivera Grbića nakon izjave Damira Polančeca. 'Jer Grbić, ako je Damir Polančec tražio nešto od njega, morao je to odmah prijaviti i uhititi Polančeca', rekao je Lesar. Dodao je kako ova situacija pokazuje da se represivni aparat koristi u predizborne svrhe.

Nakon Lesarovog govora, Zoran Milanović, Vesna Pusić, Damir Kajin i Andrija Hebrang zatražili su stanku kako bi se konzultirali o dnevnom redu. Točnije, kako bi nakon stanke mogli progovoriti o onom o čemu žele, o Damiru Polančecu i Oliveru Grbiću.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene