Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lesar otkrio stečajnu katastrofu

'Tvrtke namjerno uništavane, a radnici ostajali bez posla!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Klub zastupnika Hrvatskih laburista - stranke rada uputit će u saborsku proceduru prijedlog zaključka o stečaju kako bi u raspravi upozorili na potrebnu promjenu postojećeg zakonskog okvira.

Hrvatski Laburisti žele saborsku raspravu oko prijedloga zaključka o stečaju zbog, kako kažu, dosadašnjeg lošeg i dugotrajnog provođenja stečajnih postupaka te grubog kršenja odredbi Stečajnog zakona. 'U takvim su postupcima tvrtke uništavane namjerno ili nesposobnim upravljanjem te završile u likvidaciji, a radnici bez posla', rekao je predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar na konferenciji za novinare u Hrvatskom saboru.

Iznio je podatke prema kojima se čak 89 stečajnih postupaka vodi dulje od 10 godina, 166 dulje od pet godina, a 287 dulje od tri godine premda bi trebali završiti najdulje za godinu i pol.

Pročitajte i ovo Bijeli kombi, ilustracija (Guliver/Thinkstock) Velika šteta Pronađeno pet od 19 kamiona i auta Imesa "nestalih" u stečaju: U jako su lošem stanju Milan Bandić Otvorio Trgovački sud Milan Bandić u stečaju, dug dodatno narastao

>> Bez pomaka u rješavanju slučaja Magma: Osam mjeseci bez plaće

Trenutno se, kaže, vodi 1.400 stečajnih postupaka, a zasigurno bi ih bilo i više, procjenjuje Lesar, no uprave ne pokreću stečajne postupke niti za to odgovaraju pa su tvrtke po dvije-tri godine u agoniji, iako sindikati i radnička vijeća ukazuju na sumnjive radnje. 'Nitko na to ne reagira, pa ni Državno odvjetništvo i takvu praksu želimo promijeniti', ističe Lesar.

Ocjenjuje nedopustivim da ni jedno tijelo vlasti nema evidenciju stečajnih postupaka i da su još uvijek moguće manipulacije s tzv. tvtkama-kćerima.

Lesar navodi kako svojim prijedlogom Hrvatski laburisti žele prisiliti Vladu da predvidi besplatnu pravnu pomoć radnicima vjerovnicima u stečajnom postupku te uvesti institut prisilne naplate radi preustroja ili spašavanja zdravog dijela tvrtke. Od Državnog odvjetništva zatražili bi izvještaj gdje i kako se stečajni zakon najviše kršio te saslušali i one koji nude modele radničkog preuzimanja u stečajnom postupku.

>> U stečaj ide i tvrtka predsjednika HUP-a Ivana Ergovića!

'Želimo spriječiti nezakonitost, lopovluk i kriminal prije otvaranja stečaja', rekao je Lesarov stranački kolega Zlatko Tušak i potaknuti državne institucije da pokrenu odgovarajuće radnje prije ili za vrijeme otvaranja stečaja, prije svega Poreznu upravu i Državno odvjetništvo, kako bi se spasilo što više radnih mjesta i očuvala vrijednost imovine koja u rasprodaji izgubi i do 50 posto vrijednosti.

Po podacima koje su Laburisti prikupili po trgovačkim sudovima, ukupno je 1.393 stečaja na sudovima, najviše u Zagrebu i Rijeci - 73 posto. Kod otvaranja stečajnih postupaka zaposlenih je u tim tvrtkama bilo 21.781, a na 31. siječnja 2012. bilo ih je 2.348, što znači da je izgubljeno više od 19 tisuća radnih mjesta. Radnici su, kaže Tušak, uspjeli naplatiti svega 32 posto potraživanja, a država još i manje - 15 posto.

Laburisti upozoravaju i na premali broj stečajnih upravitelja i stečajnih sudaca o čemu govori i podatak da na sudu u Rijeci jedna sutkinja ima na desetke stečajnih postupaka. Na pitanje novinara odgovaraju da će podržati Vladin prijedlog o gašenju 20 tisuća tvrtki, ali samo ako iz Vlade predlože tko će voditi te stečajne postupke jer bi, kako procjenjuju, takav postupak u sadašnjoj situaciji bio prilično rizičan.  (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene