Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Burno o ZOR-u

Lesar: Prijedlog je nova bušotina, a Vi lažete!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragutin Lesar nazvao je prijedlog Zakona o radu 'novom bušotinom', a ministra optužio da laže.

Laburist Dragutin Lesar nazvao je danas novi Zakon o radu (ZOR) 'novom bušotinom u neoliberalni kapitalizam', ustvrdio da će 'prljava voda neoliberalnog modela tržišta uništiti socijalnu pravednost', a ministra rada Miranda Mrsića optužio je da je lagao kada je obrazlagao prijedlog izmjene ZOR-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ministar priznao O novom ZOR-u: 'Napravili smo ono što smo mogli, ali ne i ono što smo htjeli' Slika nije dostupna CIjela oporba protiv Izglasan Zakon o radu: Hijene koje zovete poslodavci, zapravo su pljačkaši!

'Kritičare zakona tri ste puta danas javno optužili da namjerno lažu, uzvraćam Vam istom mjerom i javno kažem da namjerno lažete kada tumačite izmjene ZOR-a' poručio je Lesar nakon Mrsićevog prestavljanja zakona. 'Iza toga prijedloga kriju se zahtjevi, da citiram premijera Milanovića, neoliberalnih analitičara i poslodavaca, koji su godinama zahtijevali tobožnju fleksibilizaciju tržišta rada, ali samo u prvoj točki - olakšavanju otpuštanja', rekao je Lesar u saborskoj raspravi o ZOR-u.

Mrsićevo pozivanje na konsenzus Lesar je iščitao kao 'uzmi ili ostavi', odnosno 'ovaj prijedlog morate prihvatiti'. To je, po vama, konsenzus, rekao je Lesar spočitavajući ministru da sindikati ne prihvaćaju njegove argumente. Sustav kolektivnih ugovora se uništava, postojeći sustav je nikakav, a problem je i brzina odlučivanja kod radnog sudovanja, zamjerao je Lesar.

Mrsić: Bolja Hrvatska neće se postići ultimatumima i prijetnjama

Zakon će, kaže, omogućiti poslodavcima da se riješe onih radnika koji su u kategoriji potrošenih – starijih, nemoćnih i boležljivih, a agencijsko zapošljavanje srušit će cijenu rada. 'Pozivam da nakon prvog čitanja zakonskog prijdloga raspišete referendum i pitate građane jesu li ili ne za predloženi ZOR', poručio je Lesar vladajućima.

'Bilo bi loše da se zakoni mijenjaju na referendumu, jer nam onda neće trebati ni Vlada niti parlament. Zakone treba donositi u Hrvatskom saboru', poručila je nezavisna Jadranka Kosor.
Referendum bi, smatra HDSSB-ov Josip Salapić, bio nepotreban trošak. Željko Reiner (HDZ) upozorio je da površno zadiranje u ZOR može rezultirati daljnjim urušavanjem odnosa na tržištu rada, što neće dovesti do kvalitetnih rješenja, na što mu je ministar Mrsić uzvratio da izmjene ZOR-a traži 385 tisuća nezaposlenih, odnosno obveza da se taj broj smanji.

Boro Grubišić (HDSSB) ministra je podsjetio kako je upravo on govorio da je neisplata plaće kazneno djelo. 'Oko 15 tisuća radnika u Hrvatskoj u firmama čiji je vlasnik država ne prima plaću, pa tko će kazneno odgovarati, hoćete vi ići u zatvor što ne isplaćujete plaće radnicima u Lipiku', upitao je Mrsića.

HDZ je imao kostur od 15 milijardi kuna deficita državnog proračuna, vi imate blizu 20 milijardi, tko će zbrinjavati te kosture kada ode vaša Vlada, zanimalo je Grubišića. 'U nekim je vremenima teže živjeti nego misliti i uvjeren sam da ćemo mi ovo danas preživjeti, a da li odgovorno mislimo o raspravi drugo je pitanje', rekao je nezavisni Ivan Grubišić. Izrazio je bojazan da je u hrvatskom društvu, kada je riječ o ZOR-u, prisutna manipulacija radnicima i narodom.

Je li se odgovorno i kritički mislilo kad se donosio prijedlog izmjena ZOR-a, odgovorio mu je Reiner napomenuvši da Vlada nije predočila nijedan analitički podatak kojim bi obrazložili izmjene pojedinih instituta. 'Radnika će se početi štiti tek kad nezaposlenost padne na razdoblje do 90-tih, a to se više nikad neće dogoditi u Hrvatskoj', ustvrdio je nezavisni Damir Kajin. Ljudi će, drži Kajin, u ovim okolnostima raditi i 50 i 56 i 60 sati, samo ako ih se plati. Pritom se založio da ZOR ide u tri čitanja. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene