Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako se zaštititi?

Led u 15 minuta osiromašio ionako siromašne ratare

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Olujno nevrijeme, praćeno grmljavinom i tučom, sinoć je poharalo dijelove Hrvatskog zagorja, Slavonije i Baranje. Led je uništio gotovo trećinu ratarskih i voćarskih kultura u svega 15 minuta i osiromašio ionako tanke poljoprivredne lisnice.

Tone leda, veličine graška, istresle su se na polja, a mještani Donjeg Miholjca kažu da se led nakon samo pet minuta padanja mogao lopatom zgrtati. Dan poslije, oranice su pod vodom, voćke na zemlji, a seljaci u problemu. Traktori ne mogu na polje, a ljudska noga još manje. Šteta će se procijeniti nakon što crpke odrade svoje. Ratar Mato Kinjerovac tvrdi kako mu je 30 posto usjeva uništeno u ledenoj tuči.

Pročitajte i ovo Predrag Fred Matić Iz Slavonije Fred Matić u Novskoj: "Nismo daleko od toga da će se u pekarnice ulaziti s iskaznicom HDZ-a, jer neće biti kruha za sve" Slavonija i Baranja ruše rekorde - 4 Slavonija i Baranja Ruše prošlogodišnje rekorde: Turisti ovdje uživaju u langošicama, sami beru salatu, a kad odu još se brže vrate

Šteta se možda mogla ublažiti, no sustav obrane ne radi, odnosno protugradnih raketa nema, jer su se mještani mislili osigurati tek u srpnju ili kolovozu. Zadnju odštetu od elementarne nepogode ratari su dobili još 2003. godine od Vlade ivice Račana. Od tada do danas bilo je puno ovakvih nepogoda, no seljaci nisu dobili ni lipe odštete. Svaka oštećena stabljika,usjev ili voćka, seljacima je kuna manje zarade. Osiguranje proizvodnje, čini se, jedini je način borbe protiv nemilosrdnih oblaka.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene